14.03.2014 - 12:58 | Son Güncellenme:
Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, AA muhabirine, Tekkeköy ilçesi sınırlarındaki Hacı Osman Ormanı'nın, flora açısından Türkiye'nin önemli "su basar" ormanlarından birisi olduğunu söyledi.
Ormanın, yok olma tehlikesi bulunan ağaç türlerini barındırdığını belirten Karaman, şöyle devam etti:
"Bu nedenle dünya literatürüne girmiştir. Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eşsiz bir alüvyol orman ekosistemidir. Dişbudak, meşe, dişbudak yapraklı kanatlıceviz, kayacık, kayacıklar, doğu gürgeni, akçaağaç gibi önemli bitki türlerini barındırmakta. Beslenme imkanlarının çok elverişli olması nedeniyle pek çok hayvan türünün barınmasına da imkan sağlamakta. Köstebek, kaplumbağa ve gri balıkçıl gibi türler bulunmakta. Bu özelliklerin korunması amacıyla sahanın 86 hektarlık bölümü 1987 yılında 'tabiat koruma alanı' olarak ayrılmıştır."
Orman sadece bilim ve eğitime açık
Ormanın bilim ve eğitim alanında hizmet verdiğine işaret eden Karaman, "Okullardan ve üniversitelerden ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Hacı Osman Ormanı, Türkiye'de balta girmemiş ender ormanlardan biridir. Avcılara ve kontrolsüz saha girişlerine kapalıdır ve mutlak kontrol altındadır. 12 tür ağaç, 30 tür çalı ve 68 tür de ot tespit edilmiştir. Flora açısından halen tespit çalışması bitmemiştir" ifadelerini kullandı.
Üniversiteleri flora ve fauna açısından tespit yapmak üzere ormana davet eden Karaman, "Taban suyunun yüzeye çıkarak belli müddet kaldığı alanlarda bulunan dişbudak ağaçların gövdenin toprak seviyesine yakın kısımlarında payanda oluşması gözlenmiştir. Yine bazı dişbudak ve kızılağaç bireylerinde havai kök oluşumu söz konusudur. Diğer su basar ormanlardan farklı olarak dişbudak yapraklı kanatlı ceviz mevcuttur" dedi.
"Ağaçlara plastik bantlar yapıştırarak yolumuzu buluyoruz"
Ormanda saha koruma görevlisi olarak çalışan İsmail Kurnaz ise 5 yıldır Hacı Osman Ormanı'nda görevli olduğunu belirterek, "Ormanda zaman zaman gezintiye çıkıyoruz. Ormana balta vurulmadığı için bitki örtüsü çok benzer, bu nedenle kayboluyoruz. Ağaçlara plastik bantlar yapıştırarak yolumuzu buluyoruz. Birkaç sefer kayboldum, çözümü ağaçlara bant bağlamakta buldum" diye konuştu.