GündemTürkiye'de olsa harita yok!

Türkiye'de olsa harita yok!

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tayland’da 12 çocuk futbolcu ve antrenörlerinin mağarada verdikleri yaşam mücadelesi, Türkiye’deki mağaraların durumunu akıllara getirdi. Benzer bir olay Türkiye’de yaşansa hiç bir mağaranın haritalaması bulunmuyor. Ağır sonuçlar doğurabilir...

Türkiyede olsa harita yok

Tayland’da çocuk futbolcuların mağarada mahsur kalması binlerce mağaranın bulunduğu Türkiye’de de mağara güvenliğini gündeme getirdi. 23 Haziran günü Tham Luang Mağarası’nda mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerinin hayatta oldukları 9 gün sonra anlaşıldı. Ardından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Kurtarma çalışmaları esnasında da Fransızların yıllar önce mağaraya dair çıkardıkları haritadan faydalanıldı. Benzer bir durumun Türkiye’deki mağaralarda da yaşanabileceğini belirten uzman ise adli mağaracılık konusunda çalışmalar yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Mağara cenneti

Türkiye’nin dünyadaki diğer ülkelere göre mağara cenneti olduğunu ve ülkede yaklaşık 40 bin mağara bulunduğunu kaydeden Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Ancak bu mağaraların çoğunda kadastro (kimliklendirme, belgelendirme) yapılmamış olması, olası bir güvenlik sorununda ihtiyaç duyulacak olan doğru/güvenilir teknik kaynaklara ulaşılmasını oldukça zorlaştıracaktır. Örneğin turistik amaçlı gezilen mağaraların haritalanmaması yeterli kontrollerinin yapılmaması Tayland’lı çocukların başına gelen olaylarda olduğu gibi mağaralarda meydana gelebilecek vahim kaza risklerine karşı yeterince hazırlıklı olunmaması ağır sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

Mağara dalgıçlığı eğitimi

Haberin Devamı

Prof.Dr. Hancı yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

“Sivil savunma uzmanları, acil kurtarma ekip personellerinin mağaralarda meydana gelecek olaylara karşı gerekli eğitim ve donanımın sağlanması, mağara dalgıçlığı eğitimleri, mağara mühendisliği, sahip olunan tüm mağaraların envanter kayıtlarının tamamlanması, kimliklendirilmesi için gerekli uzman kadroların oluşturulması gerekiyor. Tayland’daki olay sonrasında yaşanan süreç teknik donanımı yeterli profesyonellerin yetiştirilmesinin önemini gösterdi.”

Adli Mağara Çalışma Grubu üyesi İlknur Bakır Özbilek de, “Mağaralar define arayanlar, uyuşturucu bağımlıları, suç işleyenler için kontrolsüz mekânlar olarak cazip konumdan çıkarılmalıdır” uyarısını yaptı.

Türkiyede olsa harita yok

Tayland’da tüm çocuklar kurtarıldı

Tayland’ın Çiang Rai kentindeki mağara sisteminde 23 Haziran’dan beri mahsur kalan grubu kurtarma çalışmalarında 3. safhaya dün geçildi. Yapılan 2 operasyonla 8 çocuğun kurtarılması sonrası dün mağaradaki 4 çocuk ve 25 yaşındaki futbol antrenörü için kurtarma çalışmaları başlatıldı. Yetkililer ilk olarak 4 çocuktan birini daha dışarı çıkarmayı başardı.Ajansa konuşan bir donanma kaynağı mağarada mahsur kalan çocuklardan birinin daha çıkarılarak bölgede kurulan saha hastanesine gönderildiğini doğruladı.

Bu haberden kısa süre sonra mağaradan 10. ve 11. çocuğun da çıkarıldığı bilgisi geldi. Hemen ardından da yerel saatle 17.43’te çocukların tamamının ve antrenörlerinin kurtarıldığı bilgisi ulaşıldı. Kurtarılan 8 çocuk ise hâlâ götürüldükleri hastanede tutuluyor ve enfeksiyon kapma riskleri olduğu gerekçesiyle aileleriyle görüştürülmüyor. Ancak grubun moralinin yerinde ve sağlıklarının iyi olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yaşları 11 ila 16 olan 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non Mağarası’na yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı.

Bu arada Amerikan roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX’in patronu Elon Musk, Tayland’da 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerinin mahsur kaldığı mağara kompleksini ziyaret etti. Musk, kişisel Twitter hesabında kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü mağaradan fotoğraflar paylaştığı mesajında, SpaceX mühendislerinin çocukların suyla kaplı geçit ve galerilerden güvenle çıkarılabilmesi için tasarladığı su altı kapsülünü yetkililere teslim ettiklerini bildirdi.