30.04.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:
Uyanık halde de bu nöbet yaşanabilmektedir. Uyanık gibi olunsa da herhangi bir tepki verilememektedir. Temporal lob epilepsi nöbeti, asgari 30 saniye ve en fazla 2 dakika kadar sürmektedir.
En sık karşılaşılan temporal epilepsi belirtileri ise; ani bir korkuya kapılma, dejavu yaşama, buruna gelen kötü kokular, baş dönmesi, midede oluşan histir. Kişi bu tür belirtilerden şikâyetçi ise mutlaka bir doktora görünmeli ve teşhis konduğunda gerekli tedaviyi olmalıdır. Bu hastalığın tanısı ise; EEG, MR, polisomnografi, pet tetkikleriyle netleşmektedir.
Temporal lob epilepsi hastalığının temel özellikleri nelerdir?
Temporal lob epilepsi hastalığının nedeni kesin bilinememektedir. Bazı özellikleri ise şu şekildedir;
· Dudak şapırdatma
· Sabit bakışlar
· İstem dışı ve manasız el ve parmak hareketleri
· Çevresel faktörlerin farkına varmamak
· Yutkunma hareketlerinin sık tekrarı
Temporal lob epilepsi nöbetinden sonraki izlenimler nelerdir?
Temporal lob epilepsi nöbetinden sonra birtakım sonuçlar yaşanmaktadır. Zihin karmaşası ve konuşma zorluğu bu sonuçlardan bazılarıdır. Epilepsi nöbeti sırasında oluşan olayları ve durumu hatırlayamama, nöbet geçirildiğinin şuurunda olmama gibi izlenimler olabilmektedir. Bu tür epilepsi rahatsızlığı felce kadar gidebilmekte hatta ani ölümlere dahi sebep olabilmektedir. Geçici felç yaşama durumu ise kişinin nöbet geçirdiği esnada geçici olarak kolunu ve bacağını hareket ettirememesi halidir.
Temporal lob epilepsi hastalığının tedavisi nasıl olur?
Temporal lob epilepsi hastalığının tedavisi antiepileptik bazı ilaçlarla yapılmaktadır. İlaçların düzenli kullanımı en önemli etkenlerden biridir. Gerektiği zaman cerrahi uygulamalarla da tedavi yoluna gidilebilmektedir. İlaç tedavisinde olumlu sonuç alınamayan hastalarda cerrahi işlem uygulanması kaçınılmaz olabilmektedir. İlaçların düzenli kullanımında nöbetler seyrekleşmektedir. Yapısal herhangi bir bozukluktan kaynaklanan temporal lob epilepsi vakalarında ise ilaçların işlevselliği kalmamaktadır. Bu tip durumlarda ise cerrahi uygulamaların tatbiki şart olmaktadır. Temporal lob epilepsi hastalığından mustarip kişilerin ömür boyunca doktor takibinde olması ve gerekli ilaçlarını düzenli kullanması gerekmektedir.