GündemTemmuzda geliyor! 600 kilometrelik 'duvar'

Temmuzda geliyor! 600 kilometrelik 'duvar'

14.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Tüm tehditlere rağmen, S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmeyeceğini vurgulayan Türkiye, S-400’lerin Türkiye’ye kurulmasıyla bölgedeki caydırıcılığını artıracak Dört bölgeye yerleştirilmesi planlanan S-400 bataryaları, Ege’de Yunan uçaklarını baskı altında tutarken, Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin hakimiyetini yükseltecek

Temmuzda geliyor 600 kilometrelik duvar

Türkiye ile ABD arasında krize dönüşen S-400 hava savunma sisteminin, temmuzda Türkiye teslim edilmesi planlanıyor. Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400’lere karşı çıkan ABD, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarma, Patriotları satmama ve bazı ambargo tehditlerinde bulunmayı sürdürüyor. Ancak Türkiye, S-400 alımından vazgeçmeyeceğini, bu işin bittiğini defalarca kez vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Moskava ziyareti dönüşünde S-400’lerin temmuzdan önce bile teslim edilebileceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Teslimat planına göre, Türkiye’ye iki filo şeklinde S-400’ler teslim edilecek. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. Bu da ilk planda Türkiye’nin dört bataryaya sahip olacağı, her bir bataryanın farklı dört bölgeye konuşlanacağı anlamına geliyor. Farklı menzillerde karma olarak toplam 128 adet füze teslim edilecek. Ayrıca sayısı hünez belli olmayan yedek füze de alınacak. Her bir füze için bir yedek düşünüldüğünde toplamda 256 füzenin teslim edilmesi bekleniyor.

S-400 sistemi içerisinde dört farklı menzilde aktif füze bulunuyor. Rusya, Türkiye’ye karma olarak bu füzeleri sağlayacağını bildirdi. 40, 120 ve 250 kilometre menzile sahip üç farklı füze Türkiye’ye kesin olarak verilecek, ancak 400 km menzilli dördüncü füzenin sağlanıp sağlanmayacağı henüz netlik kazanmış değil.

Haberin Devamı

Temmuzda geliyor 600 kilometrelik duvar
Nereye konuşlandırılacak?

Türkiye, S-400’leri konuşlandırmasıyla, bölgedeki caydırıcılığını artıracak. S-400’lerin ise nereye konuşlandırılacağı merak konusu. Açıklanmış bir karar olmamakla birlikte, bir bataryanın Ankara Akıncı Üssü’ne konuşlandırılması, Akıncı’nın da S-400’lerin bakım üssü olması bekleniyor. Diğer bataryaların ise Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu’ya yerleştirileceği tahmin ediliyor. İstanbul’un hava hakimiyeti düşünüldüğünde, Marmara Bölgesi’nde İstanbul ya da Tekirdağ’a bir bataryanın kurulması gündeme gelebilir.

Ege Denizi’nde Yunanistan ile zaman zaman yaşanan hava sahasının ihlali sorunu göz önüne alındığında, bir bataryanın da Çanakkale, İzmir ya da Muğla civarında kurulması, bölgedeki caydırıcılığı artıracak. Türk Hava Kuvvetleri unsurları olası sınır ihlallerine, şu anda F-16’larla yanıt veriyor. Bu tehditlere karşı uçak kaldırmak yerine S-400’lerle daha hızlı reaksiyon gösterilebilecek, Ege üzerinde uçan tüm Yunan uçakları, S-400 radarı altında baskı altında tutulabilecek. Bunun da olası uçak maliyetlerini düşüreceği belirtiliyor.

Tehditler önlenecek

Bir diğer radarın ise enerji politikası açısından önemi giderek artan Doğu Akdeniz’i kapsayacak şekilde yerleştirilmesi düşünülüyor. Mersin, Adana veya Hatay’a kurulabilecek bir S-400 bataryası Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bölgesel hakimiyetini artıracak. Hatay ya da Gaziantep’e kurulacak bir batarya ile de Suriye’nin kuzeyinden gelebilecek olası tehditler önlenebilecek.

Haberin Devamı

Temmuzda geliyor 600 kilometrelik duvar

Taktik üstünlük sağlayacak

S-400’ün bataryalarının sınır illere yerleştirilmesi güvenliği sağlamakla birlikte, komşu ülkelere karşı da bir üstünlük getirecek. Sınıra yerleştirilen bir S-400 bataryası ile 600 kilometre derinliğe kadar hava faaliyetleri izlenebilecek, ortalama 400 kilometre derinlikte hava hedeflerine “kilitlenme” yapılabilecek. Bu da Türkiye’nin hava savunma kabiliyetini artırırken, havada uçan komşu uçakların olası ihlallerinde psikolojik ve taktik üstünlük sağlayabilecek.

Uzmanlar, S-400 sisteminin anti-balistik füze özelliğinin kısıtlı olduğunu, ancak yüksek irtifa hava savunma sistemi açısından bölgede Türkiye’ye kazanımlar getireceğini belirtiyor.

600 kilometre radar menzili

Resmi verilere göre, S-400’ün radar menzili 570-600 kilometre. Sistem üzerinde havadaki araçların tespit ve takip mesafesi ise değişiklik gösteriyor. Örneğin sistem, stratejik uzun menzilli büyük gövdeli bombardıman uçaklarını 570 km mesafeden tespit edebilirken, daha küçük gövdeli F-16 gibi taktik savaş uçaklarını ortalama 400 km. mesafeden tespit edebiliyor. Sistem, balistik füzeleri de 230-250 km mesafeden tespit edebiliyor.

Haberin Devamı

Yazarlar