Gündem‘Suriye’ye insani yardım için BMGK kararı uzatılmalı’

‘Suriye’ye insani yardım için BMGK kararı uzatılmalı’

16.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Ocak 2023’ten itibaren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine başlayacak olan Maltalı mevkidaşına Suriye’de yaşayan insanların çok sıkıntı çektiğini anlattıktan sonra insani yardımların düzenli şekilde ulaştırılması için BMGK’nin 2642 numaralı ilgili kararının uzatılması gerektiğini vurguladı.

‘Suriye’ye insani yardım için BMGK kararı uzatılmalı’

Çavuşoğlu’nun dün iki konuğu vardı. Çavuşoğlu, Türkiye’ye ziyarette bulunan Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ve Belçika Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Hadja Lahbib ile ayrı ayrı görüştü. Çavuşoğlu; Borg ile görüşmeleri sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin teröre karşı Suriya’deki operasyonları ile ilgili bilgi verdiğini belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Suriye’deki mevcut durumun birçok yansıması var. Bunlardan en önemlilerinden biri de insani boyutu. Suriye’de yaşayan insanlar çok sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla insani yardımların düzenli şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bunun için de BMGK’nun 2642 numaralı ilgili kararının uzatılması gerekiyor. Süresi 10 Ocak’ta bitiyor, daha önce 6 ay uzatılmıştı. Bu, özellikle Türkiye üzerinden sınır ötesi Suriyelilere ulaştırılacak yardımlarla ilgili. Bunu bugün neden özellikle değerlendirdik. Çünkü Malta (1 Ocak 2023’ten itibaren) BMGK üyesi oldu, biz de seçimde destekledik. Dolayısıyla BMGK içinde hem bu konu hem de diğer konularda iş birliği yapmak isteriz. Ayrıca Libya’ya en yakın ülkelerden biri Malta’dır. Oradaki durumu da istişare ettik.”

 

Yazarlar