GündemŞüpheli alevler...

Şüpheli alevler...

09.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinde yine son dönemde art arda yükselen alevler şüphe uyandırmaya başladı. Geri dönüştürülemeyen malzemelerin ortadan kaldırılması için kasıtlı çıkarıldığı iddia edilen yangınları yakından takip eden Mikroplastik Araştırma Grubu’ndan akademisyen Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Her yıl 200’e yakın geri dönüşüm tesisinde yangın çıkıyor. Yangınların çok iyi incelenmesi lazım” dedi.

Şüpheli alevler...

MERT İNAN İstanbul - Neredeyse her ay 10-15 arası yangın çıkan tesislerdeki durum kafalarda soru işareti yaratıyor. Son bir ayda İstanbul ve Kocaeli’ndeki 3 tesiste çıkan yangının ardından konuştuğumuz Gündoğdu, geri dönüşüm tesislerindeki yangınlar sonrası hem hava hem toprak hem de su kaynaklarında ciddi kirlilik yaşandığını söyledi. Gündoğdu, “Yangınlar en çok İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Marmara’yı çevreleyen kentlerde oluyor. Geri dönüşümdeki yüzlerce atık malzemenin dumanı havaya karışıyor. Yangın söndürmek için kullanılan su toprağa ve yeraltı sularına bulaşıyor. Geçen haftalarda Ceyhan Nehri’nde binlerce balık öldü. Kocaeli Kartepe Bölgesi’nde sürekli yangın çıktığını görüyoruz. Halk sağlığını tehdit eden bir durum söz konusu” dedi. Gündoğdu, tesislerin standartları sağlamadığını ve firmalara yangın çıkması halinde ciddi yaptırım uygulanması gerektiği görüşünde. Geri dönüşüm yangınlarına dair istatistik tutan Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Tesislerin gerekli yangın önlemlerini almadığı çok açık” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Kasıtlı çıkarılıyor’

Geri dönüşüm tesislerindeki “Kütle Denge Sistemi” adı verilen ayrıştırma ve geri dönüşüm kurallarına uyulmadığını da söyleyen Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, şunları söyledi: “Kütle Denge Sistemi’nde tesise giren atıkla, çıkan atık arasında eşitlik olması gerekiyor. Söz gelimi 1 ton atık giren bir tesisten eş miktarda hammadde veya geri dönüşüm malzemesi çıkması gerekir. Eş değer çıkış olmuyorsa, atıkların kalan kısmının ne olduğunun bildirimi yapılmalı. Ancak birçok tesis bildirim yapmak yerine depo arkasındaki alanlarda elde kalan atıkları yakmayı tercih ediyor. Yangınların birçoğu kasıtlı çıkartılıyor. Yangınlar için sürekli ‘ateşli cismin düşmesi sonucu’ ibaresi kullanılıyor. Denetim ve soruşturmalar yeterli değil. İlgili bakanlık ve belediyelerin çok sıkı denetim yaptırması gerekiyor.”