25.02.2023 - 13:37 | Son Güncellenme:
Niğde'nin Bor ilçesinde saat 13.27'de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden açıklama yapıldı. AFAD depremin derinliğini 7 km olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıklarken derinliğini 5.00 km olarak duyurdu.
Depremin Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildiği öğrenildi.
Niğde'de meydana gelen depremi bağımsız olarak değerlendirdiklerini söyleyen AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Bu depremler bize bir kez daha şu gerçeği hatırlatıyor. 5 ve üzerindeki depremler hasarlı binalarda yıkıma neden olabilir. Hasarlı binalardan uzak durulması son derece büyük önem taşıyor. Hasarlı binalardan eşya alınmaması konusunda ısrarcı olunmaması gerekiyor. Biliyorsunuz bu konuda yasak da var.' dedi.
BAZI KÖYLERDE HASARA NEDEN OLDU
Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde Konya'nın Ereğli ilçesinin kırsal Kutören Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar oluştu, bazı evlerin de eklentileri yıkıldı. Belkaya Mahallesi'nin camisinde de çatlaklar oluştu. (Atilla ATMACA-Erol ERDAL/DHA)
VALİ KOÇ: 85 EV KONTROL EDİLDİ, CİDDİ HASAR YOK
Niğde Valisi Mustafa Koç, 5.3'lük depremin ardından merkez noktası Obruk köyünde incelemelerde bulundu. Vali Koç, "Saat 13.30 civarında Obruk köyünde depremi yaşadık. Akşam da deprem yaşadığımızdan ekiplerimiz saha çalışması yapıyordu, bölgedelerdi. Bütün arkadaşlarımız geldi. Bu köyümüz 400 haneden oluşuyor, 1000 kişi yaşıyor. Yapılan tespitlerde 85 evimiz kontrol edildi. Çok ciddi hasar görülmedi. Sıva çatlakları bulunuyor. Çok ciddi hasar gözükmüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerimiz, son haneyi kontrol edip çalışmayı bitirene kadar burada olacaklar. Hepimize geçmiş olsun" dedi. (Ali KADIR-Adnan ÇELEBİ/DHA)
CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da 5.3'lük depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu;
Bize çok şey söylüyor aslında. Çünkü hep İç Anadolu'da deprem olmazmış gibi algılıyoruz aslında Konya'da Niğde civarında bir kaç yıldan beri depremler oluyor. bu bölgenin bile deprem oluşturabildiği içerisinde. Üstelik 5.3'te şöyle kritik; Biz de yapısal hasarlar 5.5 büyüklüğündeki depremde bile başlıyor. Dolayısıyla 5.3'ün orada yarattığı nedir? Onu orada izleyip görmek gerekiyor aslında.
Fakat Niğde ve çevresinin şöyle bir özelliği var; Buradaki depremlerin bir kısmı tektonik değil volkanik kökenli. Depremlere neden olan en büyük kontrollerden biri tektonik. Yani yer kabuğunda kırılma, kıtaların hareketiyle oluşturduğu stresin boşalmasıyla meydana geliyor.
Burada ise volkanik kökenli depremler de var diğer yerlerden farklı olarak. Bunun da önemli katkıları var. İç Anadolu'da Erciyes, Hasan Dağı gibi önemli volkanlar var. Ve bunlar insanlık tarihi içerisinde faaliyete geçmiş şeyler. Ayrıca bu depremlerin bir kısmının volkanik kökenli olma ihtimali yüksek. Ama asıl mesaj Türkiye'nin her yerinde deprem olabileceğinin açık göstergesi. Dün Malatya civarında oldu. Batı'da oldu. Her yerde oluyor.
Niğde’nin Bor ilçesinde, Richter ölçeğine göre, 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili çalışmalar yürüten, Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, yeni bulgulara ulaşıldığını açıkladı. Prof. Dr. Eren, “Bugünkü deprem Tuz Gölü fayının Ereğli-Konya içlerine doğru sıçrama yapan doğrultu atımlı bir fay kolunun üzerinde olmuştur. Dün aynı bölgede gelişen 4.2 büyüklüğündeki deprem çözümleri normal fay verirken, bugünkü 5.3 büyüklüğündeki depremin EMSC tarafından verilen çeşitli deprem araştırma merkezlerinin odak mekanizması çözümleri depremin doğrultu atımlı bir fay üzerinde geliştiğini gösteriyor” dedi. (Hasan DÖNMEZ/DHA)