23.03.2022 - 19:17 | Son Güncellenme:
İHA
Bu yılın ikinci MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası bildiri yayımlandı. MGK toplantısında Rusya ve Ukrayna arasındaki son gelişmeler tüm yönleriyle ele alındı. Toplantıda saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına, iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
"PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuş ve ilave tedbirler görüşülmüştür.
Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı. Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
KARADENİZ'DE BARIŞ VE İSTİKRAR
Türkiye'nin, Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtildi.
Irak'taki siyasi süreçlerin, ülkedeki istikrarı pekiştirecek şekilde ilerletilmesi temennisi dile getirilmiş; Irak halkının güvenliğine ve huzuruna atfedilen önem vurgulanarak terör örgütleriyle mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceği kayda geçirilmiştir.
DOĞU AKDENİZ
Libya'da büyük fedakârlıklarla tesis edilen sükunetin, Libya halkının huzur ve refaha kavuşması için önemli bir kazanım ve fırsat olduğu değerlendirilmiş; yeni çatışmalara sebebiyet verebilecek adımlardan kaçınılması, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için demokratik süreçlerin meşruiyet zemininde işletilmesi çağrısında bulunuldu.
Türkiye’nin sınır güvenliğini ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumadaki kararlılığının, Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşunun, Balkanlar ve Kafkasya'da istikrarı tesis ve sürdürme yönünde sergilediği ısrarın, küresel ve bölgesel barışı sağlama gayretlerinin ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğü teyit edilmiştir."
ERDOĞAN NATO ZİRVESİ'NE KATILACAK
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Ankara'dan Brüksel'e gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden göreve başladıktan sonra ilk yüz yüze görüşmesini de 2021’de yine bir NATO zirvesinde gerçekleştirmişti. İki lider 14 Haziran 2021’de Brüksel'de görüşmüştü. Erdoğan, Biden ile ikinci yüz yüze görüşmesini ise İtalya'nın başkenti Roma'da 2021 ekim ayındaki G20 Liderler Zirvesi’nde gerçekleştirmişti. Brüksel’deki zirvede yapılacak görüşme Erdoğan ve Biden arasındaki üçüncü yüz yüze görüşme olarak kayıtlara geçecek.
Erdoğan-Biden görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak. Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretleri, her iki tarafla konuşabilmesi nedeniyle çözüm arayışındaki kolaylaştırıcı konumu değerlendirilecek. Ayrıca Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılması beklentisi dile getirilecek. Bu kapsamda savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılması talebi de gündemde olacak.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bir gün içerisinde yapılabilecek toplantı sayısının sınırlı olduğunu ancak programlar el verdiği ölçüde bu görüşmelerin gerçekleşeceğini söyledi.