12.04.2023 - 06:52 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz - Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 4 Haziran’da yapılacak. LGS puanıyla öğrenciler Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına kabul edilecekler.
Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre başvurular, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hâl (OHAL) ilan edilen, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa’da kayıtlı öğrenciler hariç, tüm 8. sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek. Başvurular 3 Nisan’da başladı; yarın sona erecek.
ZORLAMAYACAK
Yaşanan deprem felaketinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS’de öğrencilerin ikinci dönem konularından sorumlu olmayacaklarını duyurmuştu. Bu çerçevede sınav, 2022-2023 öğretim yılında 8’inci sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de geçen hafta eğitim editörleriyle bir araya geldiği toplantıda, yaşanan depremleri işaret ederek, çocukların zor bir dönemden geçtiğini bu nedenle LGS’de onları çok zorlamayacaklarını açıkladı. Bunun dışında LGS’de oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik bulunmuyor.
Sınav iki oturum halinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe’den 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerinden 10’ar olmak üzere toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek. İkinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere toplam 40 soru yer alacak ve 80 dakika süre tanınacak.
Her alan için 8. sınıfın sınava esas derslerinden, 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci dönem sonu itibarıyla öğretimi tamamlanan konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.
SONUÇLAR 26 HAZİRAN’DA
LGS sonuçları 26 Haziran’da “https://www.meb.gov.tr” internet adresinde ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.
3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK
LGS’ye katılacak öğrencilerin puanı hesaplanırken sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak.
TARİHLERE DİKKAT!
Başvuru işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirileceğinden bilgileri güncel olmayan öğrencilerin bu durumu, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Okul müdürlükleri, öğrencilerin fotoğraf, MERNİS-nüfus kayıtları, zorunlu yabancı dil, muafiyet durumları, denklik kayıtları, sınav tedbir hizmeti gibi bilgilerini kontrol ederek gerekli güncelleme işlemlerini tamamlayacaklar. Öğrencilerin elektronik ortamdaki bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlükleri sorumlu olacak.
Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçilik, yurt dışından gelmiş olma, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi mücbir sebepten başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine 30 Mayıs’a kadar başvuru yapacaklar. Dilekçeler sınav öncesinde oluşturulacak Bölge Sınav Yürütme Komisyonları tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülen öğrenciler sınava katılacak.
GİRİŞ BELGELERİ 26 MAYIS’TA
Sınav, deprem bölgesindeki iller dahil, ülke genelinde düzenlenecek. Ancak OHAL kapsamındaki illerde bulunan öğrencilere, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilme hakkı verildi. Öğrenciler en geç yarın, sınava girecekleri il ve ilçe tercihlerini tamamlayacaklar. Herhangi bir tercihte bulunmayanların sınava gireceği okullar MEB tarafından belirlenecek.
Öğrencilerin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler, 26 Mayıs’ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacak.
YARIN: Testlere göre hangi konular öne çıkıyor?