15.11.2024 - 06:54 | Son Güncellenme:
Eren Koca / Haber Merkezi - İzmir’de kemik erimesi şüphesiyle hastaneye yatırılan 13 yaşındaki bir çocuğun, HIV pozitif (AIDS hastası) çıktığı ve öldüğü öğrenildi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin konuya ilişkin, "13 yaşında bir erkek çocuğu babası tarafından istismara uğramış" dedi. Türkiye’de çocuklarda AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü vakalarının arttığını vurgulayan uzmanlar, Milliyet’e konuştu.
İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atahan Çağatay:
“Anne pozitiftir, kocasından kapmıştır genelde. Koca da bilmez kadın da doğurur. Doğumda ya çıkar ya çıkmaz ondan sonra da hastalık hemen kendini göstermez. Tedavi altında olmayan bir annenin çocuğunun hastalık oranı yüzde 15 ile 45 arasında. Tedavi altında olduğu zaman yüzde 2’nin altında bir bulaş oranı vardır. Koruyucu politikalar üretilmeli, eğitimler verilmeli.”
ÇOCUKLAR NASIL ENFEKTE OLUR?
Çocuklarda HIV enfeksiyonlarının yüzde 90’ından fazlası, virüsün HIV ile yaşayan bir anneden bebeğine hamilelik, doğum veya emzirme sırasında geçmesiyle oluşan anne-çocuk bulaşmasından kaynaklanır. Bu bulaşma biçiminin riski, annenin HIV enfeksiyonunun ciddiyetine doğrudan bağlı olarak artar.
NASIL ÖNLENEBİLİR?
HIV’in anneden çocuğa bulaşmasını (PMTCT) önlemenin en etkili yöntemi, HIV pozitif hamilelere gecikmeden antiretroviral tedavi (ART) başlatmaktır. ART, annenin kan dolaşımındaki viral seviyeleri azaltır, böylece enfeksiyonu bebeğine bulaştırma riski azalır. ART ayrıca çocuğa doğumdan önce ve sonra uygulanmalıdır.
‘ŞÜPHELENME, TEŞHİS ÖNEMLİ’
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “2014’te 154 vakaydı. Şimdi 200 civarında. Son 5-6 yıldır çocuk vakalarda tedrici bir artış var. Yetişkinlerdeki AIDS artışına paralel olarak çocuk vakaları da artıyor. Tanı koymak için şüphelenmek lazım. Şüphelenilmiyor çocuk vakalarda. Onun için test sayısı azalıyor. Önemli olan ailelerin ya da hekimlerin şüphelenip test istemesi. Çünkü AIDS hastalığı bazen çok sinsi seyrediyor ama bağışıklık sisteminin çökmesine bağlı olarak ağır da gelişebiliyor. AIDS ile ilgili eğitim lazım. Ancak 5 dakikada baktığınız hastada AIDS düşünüp test yapamazsınız. Bu vakaların iyice değerlendirilmesi lazım ki AIDS’ten şüphelenilsin. Daha fazla test yapılması için sağlık merkezlerinin uyarılması lazım. AIDS tanısı koymak zor değil. Tanının üzerinde durulmalı.”