90’ların efsane çizgi dizisi Pokemon’un mobil cihazlar için ilk oyunu önce Avustralya ve Yeni Zelanda’da piyasaya sürüldü. Son olarak ABD’de de oyunun mobil cihazlarda satışa sunulmasının ardından Pokemon Go çılgınlığı hızla yayılmaya başladı.
‘Toplu ava gideceğiz’
Oyunun Türkiye gelmesini beklemeyen binlerce Pokemon hayranı da, şimdiden oyunu telefonlarına indirip sokaklarda Pokemon karakterleri avlamaya başladı.
Türkiye’de son günlerde çok sayıda genç sadece Pokemon karakterlerini yakalamak için sokağa çıkmaya başladı. Oyunu indiren kullanıcıların hızla artması sonrası cami bahçeleri, AVM ve deniz kenarları Pokemon avlamak için elinde cep telefonlarıyla yürüyen gençlerle dolmaya başladı.
Işık Üniversitesi Endüstri Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Serkan Aslan da binlerce o gençlerden biri. Çocukluğundan beri Pokemon’u çok sevdiğini ve sürekli izlediğini anlatan Aslan, “Oyunun çıktığını duyunca çok heyecanlandım. Pokemon Go’yu hemen indirmek istedim ama Türkiye’de olmadığı için Avustralya hesabından indirdim. Pokemon Go’yu 5 gündür aktif bir şekilde oynuyorum. Oyunu telefonumda sürekli açık tutuyorum, dakikada bir girip bakıyorum Pokemon var mı diye. İşim vardı, normalde dönüşümü otobüsle yapacakken Pokemon avlamak için yürüyerek eve gideceğim.
Önceki gün sadece Pokemon bulabilmek için dışarı çıktım, Şişli Camii’ne gidip Pokemon aradım. 8’inci seviyedeyim. Arkadaşlarımla birlikte toplu ava gitmeyi düşünüyoruz. Bence yararlı bir oyun çünkü insanların dışarıya çıkmasını teşvik ediyor” dedi.
‘Ararken gözaltına alındım’
Ekşi Sözlük’te ‘zasch’ adıyla yazan bir yazar, oyun yüzünden gözaltına alındığını öne sürdü. Pokemon yakalamak için Şişli Emniyet Çocuk Büro Amirliği’ne girerek Pokemon yakalamaya çalıştığı sırada polislerin kendisinin fotoğraf çektiğini zannederek gözaltına aldığını iddia eden yazar yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Sessizce yanaşıp kamerayı açtım. ‘Poke topu’ atıyorum, tutmuyor derken koluma görüş hizamda olmayan bir polis girdi. Girdiği gibi de beni sert bir hışımla içeri götürdü. 15 dakika, bir art niyetimin olmadığını, aslında fotoğraf çekmediğimi, karakolun üstünde uçan yarasa tipi bir Pokemonu avlamaya çalıştığımı anlattım. Israrla çektiğin fotoğraflar nerede diyorlar, yahu fotoğraf yok, Pokemon var diyeceğim, diyemiyorum... Paçayı kurtardım ama ikna olmuş değillerdi.” Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği olayın gerçek olmadığını ifade etti.
Oyun, Twitter’a da damga vurdu. İşte esprili tweet’ler:
@dincerguner: Sevgili Feneryolu sakinleri, sabahın köründe bahçenizde Pokemon avına çıkan bendim, endişe etmeyin.
@umutcanfiliz: “Adana’da bu oyun tehlikeli. Polislere Pokemon arıyordum abi diyemedim...”
@equo_capite: “Son 1 haftada yoğun bir Pokemon göçü yaşanmıştır, onlara Türk vatandaşlığı verilmelidir.”
‘Evim oyunun merkezi oldu’Dünyayı kasıp kavuran çılgınlık, ABD’deki suç endüstrisini de harekete geçirdi. ABD’nin Missouri eyaletinde, Pokemon Go adlı ‘artırılmış sasanal gerçeklik’ oyununu oynayanları
hedef alan dört kişiden üçü, silahlı gasp suçundan tutuklandı. Polis soruşturmasında, silahlı üç kişinin, Pokemon Go oyuncularının sıkça ziyaret ettiği noktalarda hazır bulundukları, buraya gelen kişileri silah zoruyla gasp ettikleri bilgisi yer aldı.
Şüphelilerin, sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında, oyuncuların PokeStop’ları olarak kabul edilen, parklar, ibadet yerleri, meşhur binalar ve otoparklar da bulunuyor. Yaşları 16 ila 18 arasında değişen şüphelilerin ise yakalandığı belirtildi. Polis şefi Bill Stringer, şüphelilerin 100 bin dolarlık gasp suçuna karıştığını ifade etti. Yetkililer, benzer olayların yaşanabileceği konusunda kullanıcılara uyarılarda bulundu. Bazı kullanıcılar da oyundaki karakterleri bulmak için tehlikeli bölgelere girerek hastanelik oldu.
Reklam aracı mı?ABD’de yaşayan Boon Sheridan adlı adam da Pokemon Go oyununda evinin spor salonu olarak işaretlenmesi nedeniyle sosyal medyadan yardım çağrısında bulundu. Sheridan, evinin oyundaki haritada önemli merkezlerden biri olarak işaretlendiğini belirtirken, düzinelerce kişinin kapısının önüne doluştuğunu ifade etti. Sheridan, Twitter hesabına, “Eski bir kilisede yaşamak çok anlamlı, ancak evim şu an Pokemon Go merkezine dönüştü. Buna inanamıyorum.” yazdı. Yaşananlar karşısında şaşkınlığını gizlemeyen adam, evinin önünde birsürü otomobilin hazır beklediğine de dikkat çekti. Sheridan, sosyal medya üzerinden “Oyun, sakin yerlerin, kalabalığa dönüşmesine neden olabilir” uyarısında da bulundu. Sheridan, bu tarz yerlerin oyun sayesinde, uyuşturucu satıcıları ve benzer suçlular için de mekân tutulabileceğini belirtirken, yetkililere çağrıda bulundu. Oyundaki işaretli alanların rağbet görmesi, akıllara “uygulama, iş yeri sahiplerine yeni bir reklam alanı açar mı?” sorusunu getirdi. Sosyal medyadaki yorumlar, ileriki dönemde kullanıcıların Pokemon Go uygulamasına para ödeyerek ev ve iş yerlerini spor salonu, Pokestop, Pokemon dövüştürme alanı gibi yerlere dönüştürebileceğini, kullanıcı akınına uğrayan yerlerin maddi gelir imkânı sağlayabileceğine işaret etti.
Twitter’ı yakaladıSanal gerçeklik özelliği ile çığır açan oyun, ABD’de 4 gün içinde, flört uygulaması Tinder’dan daha fazla kullanıcı sayısına ulaştı. Bir başka veriye göre ise oyun, Twitter’ın günlük kullanıcı sayısıyla da yarışıyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı, akıllı telefon sahiplerinin bir uygulamayı bir gündeki kullanma oranı ile ölçülüyor. ABD’deki günlük Twitter kullanımı
yüzde 3.5 iken Pokemon Go yüzde 3’e ulaştı. SimilarWeb verilerine göre ABD’deki android telefonların yüzde 2’sinde Tinder bulunurken, yüzde 5.8’inde Pokemon Go var. Oyunun bir günde ortalama 43 dakika 23 saniye oynandığı belirtildi. Oyunun henüz yayınlanmadığı ülkelerde Android cihazlara sahip kullanıcıların, internetten indirmek için kullandığı ‘APK’ uygulaması ise 4 milyon kez indirildi.
Hisselere doping!Efsane çizgi film Pokemon’un merakla beklenen oyununun betası yayınlanırken, geliştiricisi Nintendo’nun hisseleri fırladı. Pokemon Go oyununun beta sürümünün yayınlanmasıyla birlikte, Nintendo hisseleri yükseldi. Pokemon Go, Nintendo’ya 11 milyar dolarlık değer kattı. Oyunun piyasaya sürüldüğü geçen cuma günü yüzde 10 değerlenen Nintendo hisseleri, haftanın ilk işlem günü olan pazartesi yüzde 20 prim yaptı. Yüzde 20’lik artış 1983’ten beri Tokyo Borsası’nda işlem gören Nintendo’nun tarihinde en yüksek günlük getiri olarak kayıtlara geçti.
Nasıl oynanır?90’lı yılların efsanevi çizgi filmi Pokemon’un mobil telefonlar için uyarlanan sanal gerçeklik oyunu şu an yalnızca Avustralya, Yeni Zelenda ve ABD’de oynanabiliyor. Pokemon Go’nun Türkiye’de ne zaman indirilmeye sunulacağı konusunda henüz yetkililer tarafından açıklama gelmedi. Ancak Türkiye’de birçok kullanıcı, bilgisayar yardımıyla veya adreslerini bu üç ülkeden biri olarak değiştirerek, oyunu telefonlarına indirmeyi başardı. Pokemon Go, kullanıcılarına Pokemon bulmak, yeni eşyalar kazanmak ve Pokemon eğitmek için gerçek dünyayı keşfetmelerini sağlıyor. Oyun, Google’ın harita desteğini ve telefonunuzun GPS’i ile kamerasını kullanıyor. Oyuncular, Pokemon karakterlerini gerçek dünyada bularak, cep telefonu kameralarında yakalamaya çalışıyorlar. Pokemonlar, özelliklerine göre, yani su Pokemon’u su kenarında, toprak Pokemonları çimenlik alanda, bulunabiliyor. Oyunda, Pokemon toplamanın yanısıra, diğer kullanıcıların Pokemonlarıyla savaş özellikleri de bulunuyor. Oyunda, uygulama içi satın almalar da unutulmamış; Pokemon GO’nun resmi para birimi PokeCoins ile eksik Pokemon türleri ve yeni özellikleri satın alınabiliyor.