27.04.2018 - 13:16 | Son Güncellenme:
Zeytinyağlı biber dolması
Malzemeleri
15 adet dolmalık biber
2 tane domates (dolmanın üzerini kapatmak için)
İç harcı için malzemeler
3 adet büyük boy soğan
3 su bardağı pirinç
6 yemek kaşığı zeytinyağı
½ tatlı kaşığı şeker
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Yenibahar
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Zeytinyağlı biber dolması yapılışı
Kuru soğanları yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alın ve soğanları kavurmaya başlayın. Soğanlar kavurulurken pirinçleri yıkayın ve süzdürün. Ardından üzerine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Sonrasında tuzu, karabiberi, nane, yenibahar ve toz şekerini ekleyip iyice karıştırın. Arzu ederseniz içine kuş üzümü, dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz. Üzerine sıcak su ilave edip pişirin ve demlenmek üzere bırakın.
Pilav demlenirken siz o sırada dolmalık biberleri saplı kısımlarından temizleyin. Demlenmiş iç harcı ile biberlerin içini doldurun. Biberlerin içini çok fazla doldurmamaya dikkat edin. Pişme esnasında biberlerin içinden dağılıp taşabilirler. Ardından önceden hazırladığınız domatesler ile biberlerin ağzını kapatın. İçini doldurduğunuz biberleri derin bir tencereye dizin. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Ardından dolmaların yarısını geçecek şekilde sıcak su ilave edip orta ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Kıymalı biber dolması
Malzemeler
15 adet dolmalık biber
2 tane domates (dolmanın üzerini kapatmak için)
İç harcı için malzemeler
3 adet büyük boy soğan
150 gram kıyma
3 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Sosu için
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
Kıymalı biber dolması yapılışı
Kıymalı biber dolmasında zeytinyağlı dolmada kullanılan iç harçtan biraz daha farklı bir harç kullanılır. Kıymalı biber dolması hazırlamak için öncelikle iç harcı hazırlamakla başlayın. Tencereye sıvıyağ alın üzerine küçük doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Üzerine kıymayı ekleyip kıymalar suyu çekene kadar kavurun. Ardından üzerine salça, karabiber, tuz ekleyerek iyice karıştırın. Son aşama olarak üzerine yıkanmış pirinç ekleyin ve iç harcınız hazırlanmış olacaktır. Biberlerin içi doldurun. Ardından üzerine salça ve sıcak suyu karıştırarak hazırladığınız sosu dökün. Dolmaların üstünü geçecek kadar sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın. Afiyet olsun.