Gündem‘Siyaset tüm kadınları temsil etmek demek’

‘Siyaset tüm kadınları temsil etmek demek’

24.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDP Diyarbakır Kocaköy Belediye Eşbaşkan adayı Berivan Elif Kılıç, evlendirildiğinde 15 yaşındaydı. Diyarbakır’da 1990’larda ailelerin çocukları için paylaştığı “Başına bir iş gelir” endişesiyle, ortaokuldan alınmıştı.

‘Siyaset tüm kadınları  temsil etmek demek’

Kendinden 10 yaş büyük teyzesinin oğlu, kocası oldu. İlk çocuğunu 16’sında doğurdu. Çocukken başlayan evliliği boyunca eşi tarafından 13 yıl boyunca ağır şiddete maruz kaldı.
Evin içinde adım atması, şiddet görmesine neden oluyordu. Kocası hem eşini hem de çocuklarını dövüyordu. Hamileyken de şiddet gördü. Ailesi boşanmasına “mahalle baskısı” nedeniyle karşı çıktı. Kocası, hayatı kendine ve çocuklarına zindan etmişti. Kılıç’ın gördüğü işkence nedeniyle gözüne uyku girmiyordu. Uzun bir süre yalnızca günde 2 saat uyuyabildi. Kendi deyişiyle, “yaşayan bir ölü” idi. O dönem eline geçen her kitabı okumaya başladı: Felsefe, sosyoloji, ilahiyat... Yaşadıklarını sorgulamaya böyle başladı. Kitap okuması nedeniyle, “gözünün açılmasından” korkarak, “Ya kulum kölem olursun ya da boşanırsın” sözleriyle kendisini uzun süre döven kocasına boşanmak istediğini söyledi. Evden ayrıldı. 9 ay çocuklarını göremedi. Diyarbakır’da kadın hareketine katılmaya karar verdi.

‘Yarayı kimse kapatamaz’
Mahkeme sürecinde hâkim, neden şiddet gördüğüne dair hastane raporu olmadığını sorunca cevabı, “Hastaneye gitmek demek, karakola gitmek demek. Bu, iki kat dayağa sebep olacaktı. Ben o zaman ‘Daha az dayak nasıl yerim’ diye düşünüyordum” oldu. Elif Kılıç, şimdi 28 yaşında, 5 senedir 2 ocuğuyla beraber ailesinin yanında hayatına devam ediyor. İki odalık bir evde, 6 kişi yaşıyorlar. Boşandıktan sonra yaşadığı travmayı atlatmak adına ilaç tedasivi ve terapi gördü. Günden güne daha iyiye gitti her şey belki ama bir cümlesi geçirdiği travmanın boyutunu gözler önüne seriyor:

“Ruhumdaki yarayı kimse kapatamaz.”
Milliyet’e konuşan Kılıç, kadınların siyasette temsil edilmesini çok önemli bulduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
“Ben bir zafer kazandım ama kadınlar hala eziliyor. Ben de bunu bilerek kendi kendime evde düşünüp oturamazdım. Benim için siyasete girmek demek, kadınları temsil etmek demekti. ‘Kadınlar da var’ denilsin ve kadınların önlerini açmak istedim. Şimdi beni görenler yanıma gelip sorunlarını anlatıyor. Vazgeçmeyeceğim. Boşandım, geçti ama yarası hâlâ duruyor.”

Haberin Devamı

‘Kadın birimi kuracağız’

Kılıç, aday seçildiği takdirde kadına yönelik şiddet konusunda uzmanlar eşliğinde önlemler alacaklarını belirtti: “Önemli olan bizden sonrakiler aynı hatayı yapmasın. Boşanmak dünyanın sonu değil. Şiddetse kader değil. Ben 14 sene boyunca işkence gördüm. Çocuklarımla beraber çok büyük bedel ödedik. Aday seçildiğim takdirde belediye bünyesinde kadın birimi kurulacak. Burada psikologlar ve avukatların yanı sıra ilçenin ileri gelenleri de olacak. Asıl sorun erkeklerden çıkıyor. Erkeklere eğitim vermeyi düşünüyoruz.”

Yazarlar