30.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara - Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB), tek kadın başkan yardımcısı olan Prof. Dr. Huriye Martı, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda aktif olarak görev yapan bir isim. TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’nda konuşan Martı, özetle şunları söyledi:
ZİHNİYET DÖNÜŞTÜ: Şiddetle mücadele konusunda DİB’de 10 yıldır aktif görev yapıyorum; 10 yıldır bu işin peşindeyim ve sahada din görevlilerinin zihniyetinin ne kadar dönüştüğünü bana sorun. Bu çok büyük bir kazanım. Bir şekilde, kadın olsun, erkek olsun, Kur’an kursu öğreticisinin, vaizin, imam hatibin doğru bir zihin dünyasına sahip olması, kendisine yöneltilen sorulara doğru cevap verebiliyor olması mücadelenin temelini oluşturur.
DOĞRU DİNİ ALGI: Bütün genel müdürlüklerimizde mutlak surette bir kadın daire başkanının bulunması kararı alındı. Yedi kadın daire başkanımız var kurumumuzda. Bütün illerde birer kadın müftü yardımcısının bulunması, 67 ilimizde var ama yeni bir il müftü yardımcılığı sınavı var. Önümüzdeki hafta başlayacak, bu sınavlarda da kadın müftü yardımcılarının bütün illerde bulunmasının sağlanmasını, doğru dini algı ve kadının dindeki konumunun net bir şekilde görülmesi adına çok önemsiyoruz.
‘SABREDİN’ DEMEK SUÇ: Bizim eğitimlerimizde o alanın akademisyenleri, profesörleri, hocaları, bakanlıklardan bakan yardımcıları gelip ders verirler. Hiçbir zaman mevzuatta kadının hakları konusunu çıkıp da bir ilahiyatçı anlatmaz. Dolayısıyla hiçbir zaman eğitimde “Sabredin, polise başvurmayın” gibi bir söylemin dile getirilmesi mümkün değildir; bu bir suçtur. Bütün eğitimlerde, kamu personelinin herhangi bir şiddet vakasını bildirim sorumluluğuyla alakalı kanun maddesi açıkça ekrana yansıtılır. Birtakım insanların maalesef hâlâ zihinsel dönüşüm yaşayamadıklarından dolayı hatalı kodlarla konuşuyor olması derhâl üzerine gidilerek cezalandırılması gereken bir durumdur ama kurumun temel, net felsefesini ve söylemini ilgilendiren bir durum değildir.