18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
AYKUT YILMAZ - Ankara
Yaz mevsiminin gelmesiyle Sağlık Bakanlığı kronik hastalıkları bulunan (tansiyon, şeker, astım vb.) kişilere yönelik önemli uyarıda bulundu. Kronik hastalığı olanların sıcaklık değişikliklerine daha çok duyarlı olduğunu belirten bakanlık, özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan grup olduğunu vurguladı.
Sıcaklardan yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar ve sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişilerin çok etkilendiğini kaydeden bakanlık, korunmak için bazı uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklardan korunmak için “Her zamankinden daha fazla su için ve su içmek için susamayı beklemeyin. Bol, hafif ve açık renkli giysiler giyin. Serinlemek için ılık duş ve banyo yapın. Siz ya da bir başkası sıcağa bağlı hastalık belirtileri hissettiğinde derhal tıbbi yardım isteyin” uyarısında bulundu.
Yağlı besinlere dikkat!
Sağlık Bakanlığı’nın yaz aylarında sağlıklı beslenme önerilerinden bazıları şöyle:
- Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli.
- Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı.
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli.
- Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmeli.
- Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmeli.
- Her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli.