31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ Avrupa Birliği Uyum Süreci çerçevesinde 2010 yılında yürürlüğe girdi. Karayolu, demiryolu, endüstriyel tesisler, eğlence mekanları ve havaalanları gibi alanların gürültü kaynağı olarak belirlenmesinin ardından bakanlık, gürültü kaynaklarının etkilerini araştırmak üzere çalışma başlattı.
Belediyenin proje temsilcileri ve bakanlık temsilcileriyle 2017 itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana başta olmak üzere 25 ilin gürültü haritası hazırlandı. Bakanlıktan yapılan son açıklamaya göre 2019 sonuna kadar 41 ilin daha gürültü haritasının tamamlanması planlanıyor.
‘Kronik hale geldi’
Projenin saha çalışmalarına katılan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Konca Şaher, şehirlerde gittikçe artan bir kronik gürültü sorununun hakim olduğunu belirtti. Şaher, “Projeyle gürültü problemlerinin belirlenmesi, izlenmesi ve daha sonra gürültü azalma ya da önleme tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanması hedeflendi. Amaç bunların şehir planlamasına veri olarak geri dönmesi” dedi.
Uzmanlarla birlikte Eskişehir’de trenler ve tren raylarının mercek altına alındığına dikkat çeken Şaher, “Eskişehir’de 9.8 kilometrekarelik bir alanda çalışma yaptık. Yüksek hızlı tren hattının batıya doğru giden kısmıyla konvansiyonel hatla kesiştiği güneydeki alanı ele aldık. Buranın ilerde önemli bir kentsel dönüşüme uğraması öngörülüyordu. Bu anlamda gelecekte eylem planlarına ihtiyaç duyacağını düşündük. Bu nedenle burada ölçüm, modelleme yöntemiyle stratejik gürültü haritaları hazırlanarak problemli olabilecek bölgeler belirlendi” diye konuştu. Şaher, “Bu bölge için önerimiz gürültü bariyeri kullanılması oldu. Eylem planı kararları belediyenin kontrolüyle uygulanacak” ifadelerini kullandı. - DHA
Gürültü mutsuzluk sebebi
İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde kreşlerde öğretmenlerin kulaklıkla çalıştığına dikkat çeken Şaher, gürültünün zararlarını da şöyle sıraladı: “Ses ve gürültüye ne kadar uzun süre maruz kalırsanız genel olarak yorgunluk, halsizlik, kan basıncında değişim ve mutsuzluğa sebep oluyor. Biz gürültüye alıştığımız için etkilerini fark edemiyor olabiliriz ama bize zannettiğimizden fazla mutsuzluk verdiğini düşünüyorum.”