GündemSarımsak neye iyi gelir?

Sarımsak neye iyi gelir?

14.04.2018 - 12:22 | Son Güncellenme:

En yaygın tüketilen bitkilerden biri olan sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Her iyi şeyde olduğu gibi sarımsağın da faydaları olduğu kadar zararları var. İşte sarımsak hakkında bilmeniz gerekenler…

Sarımsak neye iyi gelir

Sarımsağın faydaları nelerdir?

Sarımsak kuru bir bitkidir. Vücu¬t sıcaklığını artırır ve yağlı ciltler üzerinde kurutucu bir özelliğe sahiptir. Sarımsak balgam atmada yararlıdır. Bağırsakları hareket ettiricidir. İdrar söktürür, mide hazmınıza iyi gelir. Susuzluğu gidermede yardımcıdır. Tıkanıklıklarınızı açmanıza yardımcı olur. Böcek ve yılan sokmalarına karşı ezilip macun haline getirilirse merhem olarak kullanılabilir. Boğazı kayganlaştırdığı için balgam sökmede iyidir.

Besin zehirlenmelerine karşı adeta bir antibiyotik gibi savaşır. Sarımsak, birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı gibi hastalıkların ilerlemesini önlemede de yardımcıdır. Vitamin ve mineral deposudur, her derde devadır. Sarımsak damar tıkanıklığını ve sertliğini önler, bunun yanı sıra antiseptiktir. İçerdiği bolca vitamin sayesinde genç kalmanızda yardımcı olur, cilde iyi gelir. Sarımsağın yararlarından bir diğeri ise yüksek tansiyona iyi gelmesidir. Sarımsakta ayrıca Alzheimer hastalığını ve unutkanlığı önleyici antioksidanlar da vardır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmede yardımcıdır, sıkça hasta olan kişiler sarımsak tüketimini artırabilir. Günde iki diş sarımsak tüketmek, damarları genişlettiği için kalp krizi riskini azaltır, bunun yanı sıra tansiyonu da düzenleyici etki yaratır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulunca sarımsağın yaşlanmayı yavaşlattığı ve insan ömrünü uzattığı da görülebilir.

Haberin Devamı

Sarımsağın zararları nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarar. Aşırı tüketimden kaçınmalısınız çünkü bazı yan etkileri olabilir. Sarımsak, birtakım alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Çok fazla çiğ olarak tüketilirse sindirimi zorlaşır. Sarımsak, çok sayıda hastalığa karşı antioksidan içermesi sebebiyle vücudu dirençli tutmada yardımcıdır. Yalnız, sarımsağın koruyucu özelliğinden faydalanmak için iyice çiğnemekte fayda vardır. Eğer sarımsağı yutarak yerseniz faydadan çok zarara sebep olursunuz.

Sarımsak nasıl tüketilmelidir?

Sarımsağın içindeki yararlı maddelerin ortaya çıkması için ezerek ya da iyice çiğneyerek tüketmenizde fayda vardır. Kullandığımız ilaçların birçok yan etkisi vardır, bu denli ilaç etkisi gösteren bir bitkiyi sırf kötü kokuyor diye tüketmemek haksızlık olur. Sarımsağı kokusu yüzünden çiğnemeden yutarsanız mideniz bunu hazmedemeyebilir. Bu yüzden çiğnemeden yutmak yerine ezip yemeyi tercih etmelisiniz. Unutulmaması gereken şey sağlığınızın her şeyden daha önemli olduğudur.