25.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan - Terör örgütü PKK, bu kez Türkiye’nin milli güvenliği açısından önemli projeleri yürüten ve geliştirilen ürünler ile terör örgütünün alan hakimiyetini kaybetmesinde önemli rol oynayan savunma sanayiini hedef aldı. Terör saldırısına hedef olan TUSAŞ, KAAN ve ağır taarruz helikopterinin yanı sıra uydu sistemleri alanında da milli güvenlik açısından hayati önemdeki projeleri yürütüyor. TUSAŞ’ın Kahramankazan tesisinin hedef olarak seçilmesinde hem TUSAŞ’ın hem de bir bütün olarak savunma sanayiinin hedef alındığı yorumları yapılıyor.
Ana kapı değil
Saldırı, protokol girişlerinin de yapıldığı ana giriş kapısına yönelik gerçekleşmedi. İki terörist, saldırı için otoparka yakın mesafede bulunan ve kargo kapısı olarak da kullanılan G1 kapısını seçti. Saldırının ardından “Eğer saldırı 5-10 dakika geç yapılsaydı vardiya çıkışı nedeniyle daha fazla can kaybı olurdu” yorumu yapıldı ancak yaklaşık 16 bin çalışanın, çok sayıda bölümün olduğu TUSAŞ’ta, esnek vardiya sisteminin uygulandığı dile getirildi.
Geri adım yok
TUSAŞ personeli, çalışmalarına ara vermeden dün sabah saatlerinde iş başı yaptı. Kurum da internet sitesinden mesaj yayımlayarak bu duruşu perçinledi. Mesajda, “Bu saldırıyı da birlik ve beraberlik içerisinde atlatarak ülkemizin geleceğine yönelik ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleri öne çıktı. TUSAŞ’ın ürettiği hava araçları konusunda da planlamadan geri adım atılmadı. Sabah saatlerinden itibaren milli sistemler birbiri ardına havalandı. Türkiye’nin ilk genel maksat helikopteri T625 GÖKBEY, başlangıç ve temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ile eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET yerleşkede birbiri ardına uçuş gerçekleştirdi. Bu sistemleri T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile T70 Genel Maksat Helikopteri’nin uçuşları izledi. Böylece saldırıya karşı mesajlar “gök vatan”dan verilmiş oldu.
KAAN ve milli uydular...
TUSAŞ’ın bazı ürünleri ve yürüttüğü önemli projeler özetle şöyle:
KAAN: Türkiye’nin Millî Muharip Uçağı KAAN, ilk uçuşunu 21 Şuba’ta gerçekleştirdi. KAAN projesi çerçevesinde milli jet motoru çalışması da TEI ve TRmotor ortaklığı ile devam ediyor. Türkiye, KAAN projesi ile dünyada 5. nesil savaş uçağı üreten dört ülkeden biri haline geldi. Prototipi üretilen KAAN’ın teslimatı yapılacak Blok 10 modeli 2025 içinde ortaya çıkacak.
F-16 MODERNİZASYONU: Envanterdeki Blok 30’ların yanı sıra Blok 40 ve 50 seviyesindeki savaş uçaklarının aşamalı modernizasyonu projesi de TUSAŞ tesislerinde yürütülüyor. F-16, AESA sistemleri ile diğer aviyonik kabiliyetler ile 4+ nesil savaş uçağına dönüştürülüyor.
TÜRK JETİ: Türkiye’nin ilk ses hızının üstünde uçan jeti olan Hürjet’te, seri üretim aşamasına yaklaşıldı.
MİLLİ UYDULAR: Göktürk 1, Göktürk 2 ve Göktürk 3 projelerine imza atan TUSAŞ, Göktürk Y projesi üzerinde çalışma yürütüyor. GÖKTÜRK-Y Projesi; GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin kazandığı yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama kabiliyetinin GÖKTÜRK-1’in görev ömrü sona erdiğinde de devam ettirilmesine yönelik bir proje.