17.05.2018 - 12:56 | Son Güncellenme:
Sahurda hafif yemekler yenmeli?
Sahurda ağır yemek yerine kan şekerini düzeltecek ve karnı gün boyu tok tutacak besinlerden oluşan bir sofra kurulmalıdır. Protein değeri yüksek besinlerin tercih edilmesi gereken sahur sofraları, kahvaltı masalarını andırmalı ve birbirinden ağır börekler ve hamur işleri gibi yiyeceklerle donatılmamalıdır.
Protein içerikli gıdalar hayat kurtarır
Sahurda tüketilen yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi gıdalar, günü kolay geçirmenizi sağlar. Yenilen protein içerikli besinler, midenin boşalma süresini uzatır ve acıkmayı geciktirir.
Vitamin ihtiyacı karşılanmalı
Sahurda bol sebze yemek gerekir. Vücudun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan sebzelerin yanı sıra beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilerek gerekli B vitaminleri temin edilebilir. Haftada iki veya üç defa yumurta tüketilebilir. Bir veya iki porsiyon meyve de sahurların olmazsa olmazları arasındadır.
Bol bol su içilmeli
Yaz aylarında gün boyu susuz kalmak pek çok sağlık sorununa neden olabileceği için her sahurda en az 600 ya da 700 ml su tüketilmelidir. Gün boyunca susamak için yağlı yiyecekler ve birbirinden ağır tatlılar sahur sofralarından uzak tutulmalıdır.
Zeytin ve turşuya dikkat
Zeytin ve turşular sahur sofralarında bulunması gereken en son yiyeceklerdir. İçerdikleri tuz miktarı nedeniyle gün boyu susuzluk hissi yaratacak olan orucu zorlaştırması muhtemel bu tür susatan yiyecekler sahurlarda tüketilmemelidir.
Her gruptan bir yiyecek
Sahurlarda tahıl grubundan, süt grubundan, et grubundan ve sebze-meyve grubundan birer seçenek bulunmalı ve hafif yiyecekler yenerek bünye zorlanmamalıdır. Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur sofralarında yer almamalıdır.