Gündem‘Sahte belgeler delil olamaz’

‘Sahte belgeler delil olamaz’

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davasında savunma veren emekli Tuğgeneral Şenel FETÖ mensubu Tatar ve Köse’nin FETÖ mensubu savcıya verdiği sahte belgelerin delil kabul edilemeyeceğini söyledi

‘Sahte belgeler  delil olamaz’

Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 sanığın yargılandığı 28 Şubat davasında esas savunmasını yapan dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tuğgeneral Muhittin Erdal Şenel, “FETÖ mensubu olup ihraç edilen Tamer Tatar ve Muharrem Köse’nin, FETÖ mensubu savcılara verdiği sahte belgelerin delil olarak kabul edilemeyeceği, bilirkişi raporlarıyla ortaya konulmuştur. Bu kişilerin tanzim ettiği sahte belgelere nasıl itibar edilebilir?” dedi. Savunmaları dinlediğini, gerçeklerle bağlantılı olmadığını belirten Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı ise “O dönemde insanların hayatlarını alt üst edenler adalet karşısında cevaplarını görecekler” diye konuştu.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunmasını yapan sanıklardan İhsan Tavazar ve Metin Keşap, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istedi.
‘Rapor doğruluyor’
Batı Çalışma Grubu’nda (BÇG) hiçbir görev yapmadığını öne süren sanıklardan Lokman Ekinci de üzerine atılı suça dayanak olan 5 numaralı CD’deki bilgilerin doğru olmadığını, CD’nin sahte olarak üretildiğini savundu. Ekinci, bu CD’ye ilişkin bilirkişi raporunun da bunu doğruladığını ifade etti.
Sanıklardan Mustafa Hakan Bural ise 1997’de Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şubesi’nde geçici görevlendirildiğini, buranın BÇG birimi olduğunun kendisine bildirilmediğini söyledi. Söz konusu şubede 20-25 gün görev yaptığını aktaran Bural, günlük gazetelerde irticai faaliyet niteliği taşıyan haberleri yorum ve analiz katmadan derlediğini, kamuya açık kaynakları taradığını söyledi. Bural, “Aradan 15 yıl geçtikten sonra benimle alakası olmayan, sübut bulup bulmadığını bilmediğim suçtan haksız yere tutuklandım. Hiçbir plan proje yapmadım. Hiçbir sivil toplum örgütüyle temasım olmadı. Benim yetkim ve çapım nedir ki böyle bir faaliyet yapayım?” dedi.
Sanık Muhittin Erdal Şenel, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Adli Müşavirliği’nde Hâkim Tuğgeneral rütbesinde görevli olduğunu, sonra da yaş haddinden emekli edildiğini söyledi. Batı Eylem Planı’nın adli müşavirliğe geldiği, bunu alt birimlere tebliğ ettiği iddiasının kesinlikle doğru olmadığını öne süren Şenel, “Çevik Bir imzasıyla adli müşavirliğe gönderilen BÇG ile ilgili kişiye özel emirleri aldığıma dair herhangi bir bilgi, kayıt mevcut değil. Bu emirler uyarınca hiçbir icraatım olmadı. Genelkurmay Adli Müşavirliği olarak icra görevinde yer aldığım iddiası gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.
Yazılı savunma
BÇG toplantılarına katıldığı iddialarını da yalanlayan Şenel, “FETÖ mensubu olup ihraç edilen Tamer Tatar ve Muharrem Köse’nin, FETÖ mensubu savcılara verdiği sahte belgelerin delil olarak kabul edilemeyeceği, bilirkişi raporlarıyla da ortaya konulmuştur. Bu kişilerin tanzim ettiği sahte belgelere nasıl itibar edilebilir?” diye konuştu.
Sanık Hamza Özalp da, mahkemeye yazılı savunma verdi. Mahkeme başkanının savunmasını okuduğu Özalp, “Gırtlak kanseri olmam ve konuşma yeteneğimi kaybetmem nedeniyle yazılı olarak savunma yapıyorum. Beraat talep ediyorum” dedi.

‘Cevaplarını görecekler’
Duruşmayı Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, Ak Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli ve Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan da bir süre izledi. Ankara Adliyesi açıklama yapan Kavakcı, yargılamada
savunmaları dinlediklerini ancak bunların gerçeklerle bağlantılı olmadığını ifade ederek, “Ama biz biliyoruz ki inşallah adalet yerini bulacak. O dönemde insanların hayatlarını alt üst edenler adalet karşısında cevaplarını görecekler” dedi.