GündemSaç teli boyutunda beyin iğnesi

Saç teli boyutunda beyin iğnesi

31.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, giyilebilir kalp pili, cilt kanserini teşhis eden cihaz gibi projelerinin ardından şimdi de ‘Beyin İğnesi’ geliştirdi.

Saç teli boyutunda beyin iğnesi

Saç teli büyüklüğündeki iğneyle beynin hastalıktan etkilenen bölgelerine küçük miktarlarda ilaç enjeksiyonu yapılabiliyor. Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) geliştirilen projede Dağdeviren’nin yanı sıra araştırmacılar Robert Langer, Ann Graybiel, Michael Cima yer aldı.

Haberin Devamı

Canan Dağdeviren, özellikle parkinson hastalarının tedavisinde kullanılması amacıyla geliştiren projeyle ilgili şu bilgileri vermişti:

“Parkinson hastasıysanız, ilaçları ağız veya damar yoluyla almak zorundasınız. Bu da sadece beyne değil vücudun birçok noktasına etki ediyor. Bu iğneyle birlikte biz, bu etkiyi yok edip, direkt ilaçları beyne iletebileceğiz ve beyinde fonksiyonu yerinde olmayan bölgelerin tekrar fonksiyonlu hale gelmesini sağlayacağız.”

Dağdeviren, sosyal medya hesapları üzerinden de projesinin tamamlandığını duyurdu. Beyin iğnesi projesinin Science Translational Medicine dergisinde yayımlandığını belirten Dağdeviren, türküler eşliğinde yaptığı bu çalışmasıyla ilgili şunları yazdı: “‘Ölümlü dünyada hakikat gördüm.’ Aşık Veysel Beyin İğnesi projemiz an itibariyle tamamlanmış ve dergide yayınlanmış bulunuyor. Bu projenin esin kaynağı, 38 yaşında beyin kanseri nedeniyle hayata veda eden sevgili yengeciğim Doğrucan’ın bugün doğum günü. Rahat uyu güzel kadın."