GündemRuhsatsız tehdit yanı başımızda

Ruhsatsız tehdit yanı başımızda

11.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de silahlı şiddet nedeniyle yaşanan ölümlerin yüzde 90’ında ruhsatsız tabancalar kullanılıyor. İnternet üzerinden bir günde silaha ulaşmak mümkün. Ruhsatsız silahla yaşamını kaybedenlerin aileleri ise silaha erişimin hem yasal düzenlemeler hem de denetimle önlenmesini istiyor.

Ruhsatsız tehdit yanı başımızda

ÇİĞDEM YILMAZ - Ruhsatsız silahlar, kamuoyunu derinden etkileyen birçok cinayette karşımıza çıkıyor. Son olarak Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ın öldürülmesi, daha önce yaşanan olayları akla getirdi.

Haberin Devamı

Bu acı olaylardan biri de İstanbul Pendik’te 2017 yılında lise öğrencisi Helin Palandöken’in Mustafa Yetgin tarafından pompalı av tüfeğiyle öldürülmesiydi. Yetgin, silahı internetten satın almıştı. Nihat Palan Döken, kızının ölümden sonra yıllardır bireysel silahlanmaya karşı mücadele ediyor.

'AĞIR CEZASI OLMALI'

Baba Palandöken, Oktugan’ın öldürülmesiyle bir kez daha kahrolduğunu belirterek “17 yaşında bir çocuk nasıl o silaha ulaşır? Bunun cevabını yetkililer verdiği anda her şey çözülür. Yıllardır bireysel silahlanmanın yasaklanması için mücadele ediyorum. İmza kampanyaları başlattık, Meclis’e sunduk ama hepsi karşılıksız kaldı. Silaha ulaşmak o kadar kolay ki, peynir ekmek gibi satılıyor. Hatta ben de sipariş verdim, adam evime kadar getireceğini söyledi. Bu ölüm makineleri evimizin içine kadar geliyor” diyor. Palandöken, özellikle internette silah satışının yasaklanması, cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirtiyor: “Hem satana hem de alana ağır cezalar verilmeli. Kızımın ölümüne neden olan silahı satanı bulduk, sadece 5 bin TL’ye yakın bir para cezası aldı.”

Haberin Devamı

'TOPYEKUN ÖNLEM'

İzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin Delil Aysal (19) tarafından öldürülmesi de hâlâ hafızalarda. Erge’nin ölümüne neden olan silah da ruhsatsızdı. Erge’nin eski eşi Nevra Karahan “Çoluk çocuğun elinde silah var artık. Silaha nasıl bu kadar rahat ulaşılıyor. Artık birilerinin buna ‘dur’ demesi gerekiyor. En ağır cezalar verilmeli. Onlar cezalandırılmadığı için biz sevdiklerimizi kaybediyoruz” diyor.

Balıkesir Erdek’teki bir mekanda beş yıl önce dokuz yaşındaki Selin Cebeci’nin de aralarında bulunduğu üç kişinin ölümüne neden olan Erdem Turan’ın (21) kullandığı pompalı tüfek de ruhsatsızdı. Olayda kızı Selin’i kaybeden Yasemin Cebeci, bireysel silahlanmaya karşı mücadele ediyor. Cebeci, “Ailelerin çocuklarını tanıması, yetkililerin suça meyilli kişiler için önlem alması gerekiyor. Bireysel silahlanmaya karşı topyekûn bir önlem lazım ve bunu da devletin başlatması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Recibe Koluman da geçen yıl İzmir’de boşanma aşmasında olduğu eşi Kutbettin Koluman tarafından ruhsatsız silahla öldürülmüştü. Recibe Koluman’ın kız kardeşi Yasemin Aksoy “Bu silahı satın alınamasaydı ablam belki hayatta olurdu” diye konuştu.

CEZASI NE KADAR?

Kanunda ruhsatsız ateşli silah bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adlî para cezası öngörülüyor. Silahın, kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması durumunda ceza beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasına yükseliyor.

KURUSIKIDAN BOZMA SİLAHLAR ÖLÜM SAÇIYOR

Silaha ulaşmanın kolaylığı gündemden düşmezken konunun uzmanı polisler, son dönemlerde çete çatışmalarıyla gündeme gelen silah kaçakçılığının sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğinin, çete mensuplarının kurusıkı silahlara gerçek mermi atma özelliğini kazandırdığının, bu durumun da denetimi zorlaştırdığının altını çiziyor. Bu silahlar, hiçbir zaman gerçek silah gibi olmasa da insan öldürme ve yaralamada gerçeğinden aşağı kalmıyor. Öte yandan Son 10 ayda yasa dışı silah ticareti yapan ve ruhsatsız silah bulunduranlara yönelik 15 kez “Mercek Operasyonu” gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 79 bin 235 silah ele geçirildi, 89 bin 915 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda ele geçirilen her 10 tabancadan birisinin kurusıkıdan bozma olduğu belirtildi. - FERİT ZENGİN / Haber Merkezi

Haberin Devamı

AVRUPA'DA DURUM NE?

- Almanya: Ateşli silah ruhsatı, güvenilir kabul edilen ve ateşli silah sahibi olmak için haklı bir neden gösterebilen kişilere verilebiliyor. Bulundurulması yasak silaha sahip olmak beş yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Her türlü suç için yasa dışı silah kullanmak 1 ila 10 yıl hapisle cezalandırılıyor.

- Fransa: Dumansız barutlu ateşli silah satın almak için avlanma ruhsatı veya spor amaçlı atıcılık ruhsatı gerekli. Tabancalar da dahil olmak üzere havalı silahlar, enerji seviyelerinin 20 J’yi aşmaması koşuluyla, yetişkinlerin kullanımına ruhsatsız olarak sunuluyor. Silah taşımayla ilgili ihlaller yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Haberin Devamı

- İsviçre: Ateşli silah düzenlemeleri nispeten daha serbest. Çoğu ateşli silah türünü satın almak için ruhsat (satın alma izni) gerekli. Kurmalı tüfekler, satın alma izni gerektirmiyor, yalnızca bir özgeçmiş kontrolü yeterli. Spor veya avcılık amaçlı silah taşımak için herhangi bir izne gerek duyulmazken, sadece halka açık bir yerde silah taşımak için ruhsat zorunlu. Aksi halde üç yıla kadar hapis cezası veriliyor. - PELİN AYKIN

Ruhsatsız tehdit yanı başımızda