Gündem Rehineleri ‘canlı kalkan’ yapmışlar

Rehineleri ‘canlı kalkan’ yapmışlar

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı’nı işgal eden darbecilerin, karargâhı saran polis çemberini kırmak için rehin tuttukları askerleri canlı kalkan yaptığı anların görüntüleri ortaya çıktı.

Rehineleri ‘canlı kalkan’ yapmışlar

Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin davanın görüldüğü Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen olay gününe ait güvenlik kamera görüntüleri ve bilirkişi raporu, dava dosyasının delilleri arasına girdi. Görüntü ve bilirkişi raporuna göre, ihanet girişiminin ilk saatlerinde darbeciler kendilerinden olmayan nöbetçi heyetindeki yaklaşık 50 subay ve astsubay ile çok sayıda er ve erbaşı rehin aldı. Darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılması üzerine karargâhın üç farklı toplantı salonunda alıkonulan askerler, sanık eski Yarbay Yusuf Köz’ün komutasındaki silahlı darbeciler tarafından, polislerle çatışmanın yaşandığı zemin kata götürüldü. Sabah saatlerinde özel harekât polislerinin karargâha operasyon düzenlemesiyle panik yaşayan darbecilerden bazıları, elleri arkadan kelepçeli ve gözleri bağlı rehineleri bırakarak olay yerinden kaçtı. Bilirkişi raporu ve iddianamedeki bilgilere göre, polisin operasyonu karşısında duramayan darbeciler, helikopterle tahliye edilmek için Jandarma Genel Komutanlığı’nın 11. katına çıktı.

Haberin Devamı

Bu gelişmeden sonra eylemleri yöneten subayların da arasında bulunduğu darbecilerin polise teslim olduğu anlar kameraya yansırken, zemin katta kalan diğer darbecilerin ise rehin tutulan askerlerin arasına karıştıkları bilgisi raporda yer aldı.