GündemRebiülevvel ayı nedir? Ne zaman idrak edilecek?

Rebiülevvel ayı nedir? Ne zaman idrak edilecek?

14.09.2018 - 12:37 | Son Güncellenme:

İslam dünyasında büyük öneme sahip olan Rebiülevvel ayının önemi ve ne zaman olduğu merak edilen konuların başında geliyor. 2018 yılında Rebiülevvel ayının hangi tarihte idrak edileceğini ve bu özel zamanda yapılması gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

Rebiülevvel ayı nedir Ne zaman idrak edilecek

Rebiülevvel ayının önemi, hangi ibadetlerin yapılması gerektiği gündemde sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki 2018 yılında Rebiülevvel ayı ne zaman idrak edilecek?

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYI 2018 YILINDA NE ZAMAN?

2018 yılında Rebiülevvel ayı 9 Kasım 2018 tarihinde idrak edilecek.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel, Hicrî yılın üçüncü ayıdır. Kamerî yılın saferden sonra gelen üçüncü ayına rebîü’l-evvel (birinci rebî‘), dördüncü ayına da rebîü’l-âhir (sonuncu rebî‘) veya rebîü’s-sânî (ikinci rebî‘) denir. Sözlükte “bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket” gibi anlamlara gelen rebî‘ Arapça’da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır. Bu kelimenin “bir yerde ikamet etmek, bahar mevsiminde bir yerde konaklamak; bahar evi, mahalle, yurt” mânalarındaki “rba” kökünden türediği ileri sürülmektedir. Araplar’ın havanın mutedil, su ve otun bol olduğu bu aylarda bir yerde konaklayıp hayvanlarını otlatmaları sebebiyle söz konusu iki aya bu adların verildiği ve bu ayların o zamanlar “rebî‘” diye adlandırılan güz mevsimine rastladığı nakledilir. Araplar bu aylardan başka iki ayrı mevsim için de rebî‘ kelimesini kullanmışlar, çiçeklerin açıp mantarların bittiği bahar mevsimine rebîülevvel, meyvelerin yetişip olgunlaştığı güz mevsimine de rebîüssânî adını vermişlerdir.

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?

*Kelime-i Şahadet getirmek

*Estağfirullah çekmek.

*Fatiha suresini okumak.

*Amenerrasulü'nü okumak

*Bol bol ihlas suresini okumak

*İki rekat sünneti selat-ı vudu namazı kılmak. Fatihadan sonra Kul ya Eyyyühel Kafirun ikinci rekatta ise ihlas surelerini okumak kaydı ile namazımızı eda etmek.

*Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.