GündemRebiülevvel Ayı ne zaman idrak edilecek? (2018) Rebiülevvel Ayı'nda yapılacak ibadetler neler?

Rebiülevvel Ayı ne zaman idrak edilecek? (2018) Rebiülevvel Ayı'nda yapılacak ibadetler neler?

01.03.2018 - 14:09 | Son Güncellenme:

Rebiülevvel Ayı Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Peki Rebiülevvel Ayı ne zaman idrak edilecek? İşte Rebiülevvel Ayı'nda yapılacak olan ibadetler...

Rebiülevvel Ayı ne zaman idrak edilecek (2018) Rebiülevvel Ayında yapılacak ibadetler neler

Rebiülevvel ayı İslam alemi için kutsal aylardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Rebiülevvel Ayı'nda yaşanan özel gelişmeler arasında Hz. Muhammed 12 Rebiüevvel 571 yılında doğumu, Yine 12 Rebiullevvel 632'de ahiret alemine göçü ve Hicretin 12 Rebiulevvel 622'de sona ermesi yer alır. Peki 2018 Rebiülevvel Ayı ne zaman idrak edilecek?

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL NE ZAMAN BAŞLIYOR? 3 AYLAR FAZİLETİ NEDİR

Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram hürmet edilen aylardır. 2018 yılında 3 aylar 18 Mart 2018 tarihinde Receb ayı ile birlikte başlayacak. Ayriyeten bu günde Regaib Kandili idrak edilecek. 13 Nisan 2018 tarihinde ise Miraç Kandili karşılanacak.

REBİÜLEVVEL AYI'NDA YAPILACAK İBADETLER

Resulullah efendimiz, Receb ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.
Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.

Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
rebiülevvel ayı, ne zaman, okunacak dualar, yapılacak ibadetler

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYI'NDA OKUNACAK DUALAR

Ya Rabbi

Ey her şeye gücü yeten Allahım. Efendimiz'i düşünmekle hayatın hiç kimseye nasip olmayan tadını ve varlığın bitmeyen zevkli maceralarını duyarız. Duyarız imanın yenilmez gücünü, Duyarız Müslümanlığın kahramanlık olduğunu, duyarız doğruluğun paha biçilmez kıymetler ihtiva ettiğini, duyarız iffet ve ismetin, meleklerinkine denk insan tabiatının bir buudu haline geldiğini. Nolur bu ve benzeri nice güzellikleri daha derince ve engince bütün insanların ruhlarına duyur Ya Rabbi!
Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Sonra: " Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm... Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur.

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.

Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.