17.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burak Dursun - İstanbul
Geleceği en parlak mesleklerden birisi olan pilotluğa ilgi günden güne artıyor. İstanbul’a yapımı süren 3. havalimanıyla birlikte büyüme hızı artan havacılık sektöründe pilot ihtiyacının artması uçuş okullarına da yansıdı. Yoğun bir taleple karşı karşıya olan okullardan biri de yüzlerce pilot yetiştiren Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu (AYJET). 11 yılda 750 öğrenci mezun eden okulun 587 mezunu havayolu şirketlerinde pilot olarak görev yapıyor. AYJET, sadece kendi öğrencilerine değil işbirliği içerisinde olduğu THY ile Özyeğin Üniversitesi öğrencilerine de uçuş eğitimleri veriyor. 28 uçuş hocası ve 22 uçağıyla Hezarfen Havaalanı’nda uçuş eğitim veren AYJET, geçtiğimiz günlerde de 55. dönem mezunlarını verdi.
En az lise mezunu
55. dönemde tüm kontenjanlarını doldurduklarını söyleyen AYJET Okul Müdürü Naci Uçar’a göre, okullarına ilgi oldukça yüksek; “Mezunlarımızın havayolları şirketlerinde iş bulması ve kabul görmesi ilgiyi daha da artırıyor. 750 öğrenciye eğitim verdik. Bunların 587’si saygın havayollarında pilot olarak çalışmakta. Biz kendi öğrencilerimiz dışında işbirliklerimiz kapsamında THY ve Özyeğin Üniversitesi Pilot Eğitimi bölümü öğrencilerine de eğitimler veriyoruz. Bir öğrencinin eğitimi 18 ay sürüyor. Bu eğitimin bedeli ise 70 bin 200 Euro.”
Yaş sınırı yok
Okulda öğrencilere sadece yolcu uçaklarını kullanabilecekleri havayolu pilot lisansı eğitimi verdiklerini anlatan Uçar, “Adayları kabul ederken havayollarının pilot alımında istediği kriterleri istiyoruz. En az lise mezunu olmaları gerekiyor. Ama havayolları şirketleri pilotun en az lisans mezunu olması istiyor. Biz de AYJET’e girecek öğrencilerin herhangi bir lisans programından mezun olmasına bakıyoruz. Ayrıca öğrencilerin iyi derecede İngilizce bilmeleri ve herhangi bir sağlık sorunu olmaması gerekiyor. Herhangi bir yaş sınırı da yok” dedi.
‘Araba kullanan uçak da kullanır’
Öğrencilerine 215 saat uçuş, 900 saatte teorik eğitim verdiklerini söyleyen AYJET Baş Uçuş Öğretmeni Salim Onur da eğitimlerle ilgiyi şunları söyledi; “Öğrenciler burada haftada ortalama 5 saat uçuyor. Araba kullanabilen bir kişi pilot olabilir. İstediğimiz 2 şey var. Biri iyi düzeyde İngilizce diğeri de bir lisans programından mezun olunması. Türkiye’de birçok üniversite bu bölümleri açtı. Böylece liseden sonra bu bölümleri tercih eden öğrenciler daha erken pilot olabilir. 22 tane uçağımız var bunlardan 3 tanesi çift motorlu 19 tanesi de tek motorlu. Edremit’te yeni bir alan yaptık buradaki program sıkışık olduğu zamanlarda öğrencilerimizi oraya da gönderiyoruz. Hezarfen Havaalanı’nı da sadece AYJET kullanıyor.”
‘TSK’nın ihtiyacını karşılayamayız’
Her eğitime başlayanın da mutlaka pilot olamayacağını belirten Uçar, “Kurumumuzda eğitim gören öğrencilerin yüzde 90’ını saygın havayollarında işe yerleştirdik. Türkiye’de de pilot açığı var. Son 10 yılda sivil havacılık hızla gelişti. Bilindiği gibi darbe girişiminin ardından TSK’dan çok sayıda pilot açığa alındı veya uzaklaştırıldı. Ama bu açığın uçuş okullarında yetişen pilotlarla kapatılması mümkün değil. İkisinin standartları ve formatı farklı. Pilot olmayı sadece maaşı yüksek ve kolay iş bulurum düşüncesiyle istemek doğru değil. Gençlerin meslek seçiminde önceliklerinin mutluluk olması lazım” diye konuştu.
‘Kadınların ilgisi artıyor’
‘Özel hayatlarına dikkat etmeliler’