GündemÖzel’in Şam ziyareti için Suriye dosyası

Özel’in Şam ziyareti için Suriye dosyası

14.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, yapmak istediği Şam ziyareti için takvimlendirme netleşmedi ancak partide olası ziyaret için hazırlıklar başladı.

Özel’in Şam ziyareti için Suriye dosyası

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Bu çerçevede parti kurmaylarının konunun uzmanlarıyla birlikte, Türkiye’deki sığınmacıların güvenli dönüşünü de içeren bir Suriye dosyası üzerinde çalıştığı öğrenildi. Partili kaynaklar henüz net bir takvimlendirmenin olmadığını ancak ziyaretin Temmuz ayı içinde gerçekleşmesinin “zor” olduğunu belirttiler. Bu duruma ilişkin de, “Slovenya’ya, Almanya’ya gitmiyorsunuz. Bir sürü denklem var. Onun için de böyle ‘Suriye’yi aradık, buyurun gelin, ertesi gün belirledik, gidiyoruz, görüşüyoruz’ gibi bir şey olmuyor” değerlendirmesini yaptılar. Kaynaklar, Şam’ın, Özel’in görüşme talebini reddettiği iddialarına da, “Suriye ile olumlu da bir temas kuruldu. ‘Yok hayır görüşmeyiz’ demediler hiçbir zaman. ‘Görüşmeyiz’ demiyorlar bize. O opsiyonu açık tutuyorlar” yanıtını verdiler.

Haberin Devamı

Sürecin hem resmi hem de gayri resmi kanallardan yürütüldüğü aktaran kaynaklar, ziyaret takviminin netleşmesi halinde devlet temaüllerine uygun şekilde Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verileceğini, “Ulaştırmak istediğiniz bir mesaj var mı?” diye sorulacağını söylediler.

Konferans yapılacak

Henüz netleşmemiş olsa da CHP’de Özel’in, olası Suriye ziyaretine ilişkin hazırlıkların da başlatıldığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, CHP kurmayları ve konunun uzmanı isimler tarafından bir Suriye dosyası üzerinde çalışılıyor. Dosyadaki en önemli başlığın Türkiye’de bulunan Suriyeliler ve onların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri olacağı ifade ediliyor. CHP ayrıca önümüzdeki ay içinde de Suriye veya Türkiye’de sığınmacı sorununa yönelik bir konferans yapmayı planlıyor. Partinin elindeki verilere göre, CHP seçmeninin yüzde 82’si, “Suriyeli sığınmacılar ülkelerine dönmeli” görüşünü dile getiriyor.