GündemOmega 3 yağının zararları

Omega 3 yağının zararları

29.04.2018 - 17:48 | Son Güncellenme:

Omega-3 birçok insanın çocukluğundan beri tükettiği özellikle deniz canlılarının bünyelerinden elde edilen bir yağ çeşididir. İnsan vücuduna yüzlerce faydası bulunan bu yağın son zamanlarda bazı zararları ortaya çıktı. Bu yazı da hemen her derde deva sayılan omega-3’ün gün yüzüne çıkan zararlarından bahsedilmiştir.

Omega 3 yağının zararları

Omego-3 ile yapılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi araştırmaları omega-3’ün bazı bünyelerde olumsuz etki yapabileceğini ortaya çıkardı. Osmangazi Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Endokrinoloji bilim Dalı önderliğinde gerçekleştirilen araştırmaya göre omega-3 kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda beyin kanamması ve felce yol açabilmekte.

Haberin Devamı

İnsan bünyesindeki hücrelerin sinyal iletim fonksyonlarını yerine getirecek ileticilerin üretilmesi için kullanıldığı bilinen omega-3 ve omega-6’nın doğrudan üretimi yapılamıyor. Vücuda depolama ve enerji verme özellikleri de bulunan omega-3, dışarıdan beslenme yoluyla alınmak zorunda. Omega-3 ve Omega-6 doymamış aynı zamanda da uzun zincirli yağ asitlerinin birleşmesinden oluşmakta.

Osmangazi Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma sonucu ortaya çıkan bulgular, Omega-3’ün Omega-6’nın %20 sini geçmeyecek kadar tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Omega-6, bitkisel yağlar üzerinden fazlasıyla alınıyorken Omega-3’ün asit dengesinin sağlayacak kadar tüketilmediği ortaya çıktı.

Omega-3’ün elde edilebileceği en sağlıklı besinler soğuk sularda yaşayan balıklar ve bitkisel gıdalar olmaktadır. Omega-3 tabletlerinin tüketilmesi de sağlıklıdır. Ancak hayvan etinden elde edilecek omega-3’ün sağlıklı olabilmesi için hayvanın doğada yeşillikle besleniyor olması gerekmekte. Hazır yem ile beslenen hayvanlardan elde edilen omega-3 sağlık barındırmamaktadır.

Haberin Devamı

Omega-3 bilhassa beyin ve sinir hücreleri üzerinde de etkili. Damar sertliğini yani kollesterolü kontrol etmeye yarayan Omega-3’ün içerisinde bulunan Eikosapentaenoik asit, EPA, ve Dokosaheksaenoik Asit, DHA, denilen yağların miktarları önem arz etmekte.

Omega-3 içerisinde bulunan bu EPA ve DHA alt yağlarının alımı gün içerisinde 0.5 gram ila 1.8 gram arasında olmalıdır. Sağlıklı bireyler için bu gramın üstü tehlike anlamına gelmektedir. Ancak mental rahatsızlıkları bulunan yahut depresyona girmiş insanların gün içerinde 2-3 grama kadar almalı tedavi konusunda olumlu etki yaratacaktır.

Araştırma sonucunda oraya çıkan bilgilerin en önemlilerinden biriyse kan sulandırıcı ilaç kullanan hastasların omega-3 alımıyla beyin kanaması ve felç riskiyle baş başa kaldığıdır. Öyle ki bu risk sonucu oluşabilecek durumlar hastaların hayatlarını tehlikeye sokabilecek seviyelerde olabilmektedir.