GündemNostaljik kriz!

Nostaljik kriz!

20.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yaşanan gerginliğin benzeri, bir dönem Ege Denizi’nde Yunanistan ile yaşandı

Nostaljik kriz

1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Yunanistan bir araştırma gemisini Ege’ye gönderince, Türkiye de buna karşılık araştırma gemisi Hora’yı Ege’ye göndereceğini açıkladı. Yunanistan’ın “engelleriz” tehditlerine rağmen Hora, 12’si mürettebat 42 kişiyle birlikte 30 Temmuz 1976’da Ege sularına yöneldi. 7 Ağustos’ta Yunanistan Türkiye’ye “kıta sahanlığını ihlal etmek”le suçlayarak nota verirken, Türkiye iki gün sonra bir başka notayla “Yunanistan’ın kıta sahanlığının tanınmadığı”nı açıkladı. Bu tartışmaların odağındaki Hora ise 15 Ağustos’ta geri döndüğü İzmir’de büyük gösterilerle karşılandı.

Yunanistan durdu
Zaman zaman Ege’ye açılması iki ülke arasında gerginliğe yol açan Hora, 1987’de Atina ile yaşanan krizde yine Ege’nin yolunu tuttu. Yunanistan’ın petrol aramalarına başlayacağı 28 Mart’ta Hora bu kez savaş gemileri eşliğinde açıldı. Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu’nun “Yunan kıta sahanlığına girmesi halinde Türk gemisine sözle değil fiille karşılık verileceği” açıklamalarına Başbakan
Turgut Özal yanıt verdi.
Özal BBC’ye “Eğer uluslararası sulara girip petrol ararlarsa, bizim de arama hakkımız doğar. Ve gelip ‘bu sular bizim’ derlerse, gemilerimize dokunurlarsa bu savaş sebebi olur” dedi. 28 Mart’ta günü sabah saatlerinde Hora’dan “sismik çalışmalar başladı” mesajı gelmesinden kısa süre sonra Yunanistan’ın Ege’deki çalışmaları durdurduğunu açıklaması, iki ülke arasında yaşanan gerginliği muhtemel bir savaşa dönüşmeden bitirdi.

Haberin Devamı

Nostaljik kriz

Hora’nın 1976 ve 1987’de Ege’ye çıkması Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getirmişti

Nostaljik kriz

Nostaljik kriz

Nostaljik kriz