GündemNazım Hikmet’in telif hakları mahkemelik

Nazım Hikmet’in telif hakları mahkemelik

01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü şair ve yazar Nazım Hikmet’in en büyük mirası olarak geride bıraktığı eserlerinin telif haklarına ilişkin ilginç bir dava üç yılı aşkın süredir çözüme kavuşmayı bekliyor.

Nazım Hikmet’in telif hakları mahkemelik

MERT İNAN İstanbul - Ünlü şairin bugüne kadar yayımlanan eserlerinin telif haklarına yönelik Renan Genim tarafından Psikolog Gündüz Vassaf aleyhine açılan dava Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam ederken; Genim, Gündüz Vassaf’ın Nazım Hikmet’in oğlu Mehmet Nazım’ı ölmeden önce etki altına alarak vasiyet değişikliğine yönlendirdiğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

‘Dengesini bozdu’

Mehmet Nazım’ın üvey kardeşi olan Renan Genim, Psikolog Gündüz Vassaf’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne burs olarak bağışlanan telif gelirlerini haksız şekilde sahiplenmeye çalıştığını öne sürerken, “Nazım Hikmet’in yapıtlarının yayın hakkı 2002 yılında Adam Yayınları’ndan Yapı Kredi Yayınları’na geçmişti. Bu geçiş Nazım Hikmet’in tek yasal mirasçısı olan oğlunun izni ile olmuştu. İzinsiz kullanımı da yasaklanmıştı. Elde edilecek gelirin tümü burs olarak Boğaziçi Üniversitesine bağışlanmıştı. Gündüz Vassaf’ın, Türkiye ve dünya çapında önemli bir psikolog olduğu için Mehmet’i ölmeden önce etki altına aldığını düşünüyoruz. Mehmet’in birtakım psikolojik sorunları vardı ve Gündüz Vassaf tarafından sürekli telkine maruz kaldı. Nazım’ın oğlu Mehmet ailenin onayı ile telif haklarını Boğaziçi Üniversitesi’ne burs olarak bağışlamıştı. Mehmet kalp krizi geçirdikten sonra dengesi bozulmuştu. Vassaf, bu noktada ailenin yakın dostu olarak devreye girip Mehmet’i telkinle Noter’e götürüp vasiyet değişikliği yaptırmak suretiyle telif haklarını üzerine geçirmiş. Bu duruma yani değiştirilen vasiyetnameye itiraz ettik. Üniversiteye burs olarak bağışlanmış bir vasiyet nasıl olur da Gündüz Vassaf’ın üzerine geçirilir? Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 3 yıl önce başlattığımız hukuki süreç devam ediyor. Nazım’ın telif haklarının yeniden Boğaziçi Üniversitesi’ne burs olarak iade edilmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Yaşanan haksızlığın giderilmesini istediklerini öne süren Genim, “Terekenin tespiti davası devam ediyor. Gündüz Vassaf’a devredilen vasiyet, vasiyetname usul ve şartlarına uygun değil. Tanıklar Gündüz Vassaf’ın avukatları. Mehmet’in ölmeden önce akli dengesinin pek de yerinde olmadığını biliyoruz. Vasiyet değişikliği baskı altında imzalanmış olabilir. Gündüz Vassaf, ölümünden önce her gün Mehmet’i ziyaret ediyormuş. El yazısı vasiyetname Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Mehmet’in vasiyetini değiştirecek iradeyi taşımadığı gerekçesiyle davacı olduk”
ifadelerini kullandı.

İddialar araştırılıyor

Haberin Devamı

Milliyet’e dava süreci hakkında bilgi veren Genim’in avukatı Pınar Derince ise şu bilgileri paylaştı: “Mehmet bey, 2017’de vefat edince vasiyetnameler ortaya çıktık. El yazısıyla notere bırakılan vasiyetnameler vardı ve bunlar, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne teslim edildikten sonra mahkeme tarafından açılıp okundu. Sonrasında, Renan Hanım vasiyete itiraz ve iptal davası açtı. Terekenin tespiti davası ve bir de vasiyetnamenin iptali olmak üzere iki ayrı dava söz konusu. İddiamız vasiyetnamenin usulü şartlarına uygun olmadığı, geçerlilik şartlarını taşımadığı yönünde. Mehmet Bey’in vasiyet değişikliğindeki tanıklar Gündüz Vassaf’ın avukatları. Mehmet bey, annesinin vefatıyla ciddi ruhsal sorunlar yaşadığı gibi, akli dengesi bozuluyor. Renan Hanım’ın iddiası baskı ve telkin ile vasiyet değişikliğine yönlendirildiği yönünde. El yazıları Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Dava sürecinde el yazısı merhum Mehmet Bey’e mi ait, vasiyetname değişikliğinde akli dengesi yerinde miydi? Tüm bunlar ve sağlık kayıtları ile gerçekler ortaya çıkacaktır. İlk vasiyetnamenin değiştirilmesi veya iptali pek mümkün olmayan bir durum.”