13.10.2012 - 08:19 | Son Güncellenme:
Daha önce de PKK’ya karşı silah bırakma çağrısı yapan Mesud Barzani bu kez çağrısının hedefini genişletti. Barzani, Kürtlerin yaşadığı Türkiye, Suriye, İran ve Irak’taki tüm Kürt gruplarını silah bırakmaya çağırdı. Barzani’nin açıklaması, hem Türkiye’nin terör sorununu çözümü konusunda hem de Suriye krizinin yarattığı zemine karşı bir ön alma pozisyonu olarak değerlendiriliyor. Özellikle İran ve Irak’ta yönetime karşı silahlı bir direnişin olmadığı gözönüne alındığında açıklamanın PKK-PYD bloğuna dönük olduğu kaydediliyor.
Son iki yıldan bu yana her fırsatta PKK’ya, “silahlı mücadelenin zamanının geçtiği” mesajını veren Barzani, açık ve kapalı görüşmelerde örgüte silah bırakması yönünde telkinde bulunuyor. Ancak kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde PKK buna direnerek talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını, isteklerinin karşılanmaması halinde bu çağrıya uymayacağını söylüyor. Örgüt, Barzani yönetimine, “Tabanımıza bu durumu izah etmekte zorlanırız” da diyor.
1 yılda 16 görüşme
Kürt yönetimi son bir yıl içerisinde PKK ile Kuzey Irak ve Avrupa’da 16 görüşme gerçekleştirdi. Ancak Abdullah Öcalan’la avukatlarının görüştürülmemesi de gerekçe gösterilerek haziran ayı itibarı ile temaslar bugüne kadar askıya alındı.
Barzani, son Avrupa ziyaretinde Kürt diasporasının içinde yer alan bazı yapıların baskısı ile görüşme trafiğine yeşil ışık yaktı. Bu anlamda önümüzdeki dönemde yapılacak olan görüşmelerde Avrupa’dan da temsilcilerin yer alması öngörülüyor.
Başbakan Erdoğan’ın “Oslo olmaz, başka bir yer de olabilir” açıklamasının ardından hem Erbil hem de Süleymaniye’deki Kürt yönetimi sorunun çözümü konusunda Ankara’nın yeni yol haritasını okumaya çalışıyor. Kürt yönetimi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, diyalog ve diplomasi trafiği için yeni heyet oluşturması yönünde kendi kurmaylarına gerekli işareti vermiş durumda.
Yol haritası
Barzani’nin hedefi PKK’yı Türkiye’nin istekleri doğrultusunda silahsızlandırmak. Bu kapsamda örgüt üzerinde baskı oluşturulurken, Avrupa üzerinden diaspora Kürt oluşumları devreye sokuluyor. Barzani son Avrupa ziyaretinde 19 önemli Kürt derneğinin yöneticileri ile görüşmeler yaptı. Görüşmelerde etkin Kürt dernekleri, sorunun çözümü noktasında Erbil’in rol almasını ve çözüm noktasında yol haritasının Erbil yönetimi tarafından ortaya konulmasını istedi. Bu istekler doğrultusunda Barzani’nin yakın bir zamanda çözüme dönük bir yol haritası açıklamasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Barzani’nin sorunun çözümü ve örgütün silahsızlandırılması kapsamında yeniden ve direk olarak devreye girmesine karşın örgüt yönetiminin son sözün Öcalan tarafından söyleneceği yönünde mesaj vermesi gözleri İmralı’ya çevirdi.
NAMIK DURUKAN