Gündem‘Müzik teknolojisi değişmeliydi’

‘Müzik teknolojisi değişmeliydi’

27.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz deneysel müziğin önemli temsilcilerinden Blanck Mass, ilk kez Türkiye’ye geldi. Blanck Mass, teknolojinin etkisi hakkında ‘Şu anda her şey çok daha pratik’ diyor

‘Müzik teknolojisi  değişmeliydi’

Geçen yıl, hayranı olduğu Fransız müzisyen Jean Michel Jarre’ın albümüne konuk oldu. 2012 yılında İngiliz yönetmen Danny Boyle’un direktörlüğünde hazırlanan Londra Olimpiyat Oyunları açılış töreninde bir bestesini Londra Senfoni Orkestrası çaldı.

Haberin Devamı

Deneysel elektronik müziğin son dönem en ilgi çeken ikililerinden Fuck Buttons’ın bir üyesi. Gerçek adıyla Benjamin John Power; bir solo stüdyo projesi olarak başladığı Blanck Mass ile ilk kez Red Bull Music Academy Radio kapsamında İstanbul’a geldi.

Gelmeden önce Türkiye’yle ilgili bir fikrin var mıydı? Yemekler, müzik, kültür hayatı vs. hakkında?

- Çok az vardı çünkü Londra’nın doğusunda Türklerin yoğun olduğu Dalston’da yaşıyorum. Bugün mesela gidip bir Selda Bağcan plağı aldım. O kadar biliyorum. (gülüyor) Bir de Erkin Koray… O da Türk değil mi?

Evet. 1970’ler Türk psychedelic rock’ın önemli temsilcilerinden...

- Onun da müziğini seviyorum.

Müzikte kendi tarzını nasıl buldun? İlk başladığın dönemlerde ne tür müzik üretiyordun?

Haberin Devamı

- Gençlik döneminde punk, hardcore müzik yapan gruplarda çalıyordum. Müziğe böyle başladım diyebilirim.

Ne çalıyordun?

- Bas gitar. Daha sonra da elektronik müziğe ilgi duydum.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları açılış töreninde ‘Sundowner’ adlı şarkını senfoni orkestrası çaldı. Hatta o yıl açılışın direktörlüğünü yönetmen Danny Boyle yapıyordu. Nasıl bir histi senin için?

- İnanılmazdı. Londra Senfoni Orkestrası’nın şarkımı çalması ve Danny Boyle gibi bir yönetmenle çalışmak çok heyecan vericiydi. Düşünsene; ‘Sundowner’ı 6 yıl önce bir gece tek başıma yapmıştım. Sonra koskocaman bir orkestra milyonlarca insana çaldı o şarkıyı. Tarifsiz bir duyguydu.

RBMA Radio etkinlikleri devam ederken sormak istiyorum şu anda radyonun senin hayatında yeri nedir? Ve çocukluğunda radyo nasıl bir öneme sahipti?

- Çocukken kesinlikle listelerde, radyolarda ne varsa onları dinliyordum. Radyonun önemi büyüktü. Şu anda sadece dijital radyo dinliyorum. Mesela Intergalactic FM favorim. Buraya gelmeden de RBMA Radio için bir set hazırladım.

‘Her şey çokdaha pratik’

Teknolojinin gelişmesiyle müziğe ulaşım araçları da, örneğin radyonun yapısı da büyük oranda değişti...

- Kesinlikle değişmeliydi. Müziğe ulaşım kolaylaştı. Dijital radyolar sayesinde ilgini çeken müzik türüne göre radyo seçimi yapabiliyorsun. Çocukken çok az radyoya tabiydik. Teknolojik gelişmeler radyo dinleyicisi için kolaylıklar sağlıyor.

Haberin Devamı

Teknoloji her açıdan birçok kolaylık sağlıyor...

- Evet, şu anda her şey daha kullanışlı. Jean Michel Jarre ile farklı ülkelerdeydik ve stüdyoya birlikte giremedik. Dosyaları internet aracılığıyla gönderdik. Şu anda her şey çok daha pratik.

Yazarlar