GündemMüşir Fuat Paşa’yı elektrik çarptı!

Müşir Fuat Paşa’yı elektrik çarptı!

11.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarıyer İstinye’de bulunan tarihi Müşir Fuat Paşa Yalısı’nın çatı kısmında dün sabah saatlerinde yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin kısa sürede söndürmeyi başardığı yangında tarihi binanın en üst katı kullanılamaz hale geldi.

Müşir Fuat Paşa’yı elektrik çarptı

Tarihi Müşir Fuat Paşa Yalısı’nda dün sabah 06.00’da başlayan yangın bir kez daha yürekleri ağızlara getirdi. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği ve Karadeniz Ekonomim İşbirliği Teşkilatı olarak kullanılan 3 katlı binada elektrik kontağından çıktığı ve çatıya sıçradığı ileri sürülen yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede kontrol altına alındı. Yangına Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Mecidiyeköy, Seyrantepe, Beşiktaş, Sultangazi, Gazi ve Fatih belediyelerinden gelen yaklaşık 30 itfaiye aracı müdahale ederken, yangından sonra binanın en üst katında çatının yer yer çöktüğü ve binanın tüm katlarının söndürme çalışmaları nedeniyle su altında kaldığı görüldü.

Alev elektrik panosundan
Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez, alevlerin ilk olarak elektrik panosunda görüldüğünü söyleyerek, “Nöbetçi polis arkadaşımız alarmın kendisini uyarması üzerine yangını fark etmiş ve itfaiyeye bilgi vermiş. Yangın tamamen söndürülmüş durumda. Sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililere haber verdim. Büyük yıkım şeklinde bir hasar yok. Söndürme çalışmaları sırasında sıkılan suyun verdiği zarar ve üst kattaki alçıların çökmesi sonucu oluşan bir hasar var” diye konuştu.

Haberin Devamı

FUAD PAŞA YALISI
‘Boğaz Hakkında Her Şey’ kitabının yazarı Saffet Emre Tonguç yalının tarihçesini şöyle anlattı: 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen yalı çok el değiştirmiş. İlk sahibi Osmanlı’nın ilk Telgraf Müdürü, Dışişleri Memuru ve Şehremini Yardımcısı olan Billuri Mehmed Efendi. Sonra İran sefiri Muhsin Han, ardından Hicaz Şerifi Hüseyin Bey ve binaya bugünkü adını veren Müşir Fuad Paşa sahip olmuşlar yalıya. Yalı, 1940’larda Deniz İdaresi’ne satılmış, Çerkez asıllı Fuad Paşa 1877-78 Rus-Osmanlı Savaşı sırasında “Elena Kahramanı” olarak anılmaya başlanmış. II. Abdülhamid “Müşir” (Mareşal) rütbesini uygun görmüş.Halk tarafından “Deli” sıfatı verilmiş. Ancak “Deli” lakabının düşündüğünü çekinmeden, korkusuzca söylemesi nedeniyle takıldığını iddia edenler de var, Avrupa gazetelerine II. Abdülhamid’i eleştiren demeçler vermesinden aldığını söyleyenler de. İşte bu nedenle ona Mareşal unvanını veren Sultan II. Abdülhamid, Paşa’yı önce idama çarptıran sonra da Şam’a sürgüne gönderen isim olmuş. II. Meşrutiyet ile birlikte ülkeye geri dönmüş ve Ayan Meclisi’ne seçilmiş. Üç oğlunu savaşlarda şehit vermiş. Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen Fuad Paşa 1931’de İstanbul’da vefat etmiş.

Haberin Devamı

TARİHİN KÜLLERİ

- ESMA SULTAN YALISI: Tarihi 18. yüzyıla kadar uzanıyor. 1975’te geçirdiği yangından sonra harabeye döndü. 1990’lı yıllarda The Marmara grubu tarafından satın alındı. Şimdi toplantılar ve düğünler için kullanılıyor.

- SAİT HALİM PAŞA YALISI: Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa tarafından 1890’da inşa ettirildi. 1995’te restorasyon çalışması yürütülürken yandı. 2007’den beri Yeniköy Turizm Yatırımları ve Tic. A.Ş tarafından işletiliyor. Düğün, davet gibi organizasyonlar için kullanılıyor.

- AHMET RASİM PAŞA MEKTEBİ: 19. yüzyılda yaptırılan yalı 1970’e kadar okul olarak kullanıldı. Şimdi ise otel.

-YENİKAPI MEVLEVİHANESİ: Zeytinburnu’nda 17. yüzyılda inşa edilen bina yangında kül oldu. Geriye sadece dedegan hücreleri ile matbahı kaldı. Bu yapılar da 1997’de kundaklandı.

- KANDİLLİ KIZ LİSESİ (ADİLE SULTAN SARAYI): 1986’daki yangına kadar Kandilli Kız Lisesi olarak kullanılan yapı restore edildikten sonra Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı olarak kullanıma açıldı. Sarayda düğün, toplantı gibi organizasyonlar düzenleniyor.

- İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI: 1865 tarihli Hocapaşa yangınında yanan Rıfat Paşa’nın ahşap konağının yerine yapılan ahşap bina 24 Aralık 2012’deki yangında tamamen kül oldu.

- HAYDARPAŞA GARI: 1908’de inşa edilen tren garının 8 Kasım 2010’daki yangında çatısı çöktü, 4. katı kullanılamaz hale geldi. Binanın Haydarpaşa Port projesine dahil edilmesi gündemde.

- GAZİOSMANPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU (NAİME SULTAN YALISI): 1876’da yaptırıldı ve 2002’deki yangına kadar Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanıldı. 25 yıllığına Turkish Do&Co İkram Hizmetleri’ne kiralandı.

- GALATA MEVLEVİHANESİ: 1491’de yapılan mevlevihane 1765’deki yangında harap oldu. Şimdi Divan Edebiyatı Müzesi.

KEŞFETYENİ
Uzun zaman sonra ilk! Burcu Biricik kızının yüzünü gösterdi
Uzun zaman sonra ilk! Burcu Biricik kızının yüzünü gösterdi

Cadde | 05.04.2025 - 14:51

Fotoğraf sanatçısı Emre Yetkin'le 2016 yılında nikâh masasına oturan Burcu Biricik, geçtiğimiz temmuz ayında kızı Luna'yı kucağına almıştı. Kızının yüzünü göstermeyen Burcu Biricik objektiflere yakalandı.