GündemMirzabeyoğlu beraat etti

Mirzabeyoğlu beraat etti

03.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İBDA/C davasından hüküm giyen ancak yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilen, kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan Salih İzzet Erdiş ile Sadettin Ustaosmanoğlu’nun beraatine karar verildi

Mirzabeyoğlu beraat etti

Salih Mirzabeyoğlu olarak tanınan İBDA-C örgütünün lideri Salih İzzet Erdiş, tahliye edilmesinin ardından yeniden yargılandığı davada 18 yıl sonra beraat etti. Kamuoyunda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan İBDA-C örgütünün lideri Salih İzzet Erdiş, 1999 yılında dönemin İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan idam cezasına çarptırılmıştı.
İdam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Erdiş’in avukatları, 27 Haziran 2014’t yeniden yargılama talebinde bulunmuştu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Erdiş’in tutuklu kaldığı ve infazda geçirdiği sürenin uzun olması ve ileride telafisi güç mağduriyetlere yol açacağı ihtimalini dikkate alarak tahliyesine karar vermişti.

‘Yargılama yenilendi
Yeniden yargılama kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar çıktı. Mahkeme, “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan verilen mahkumiyet hükmünün iptaline karar vererek, Erdiş’in “suçu işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine” karar verdi. Saadettin Ustaosmanoğlu hakkında da “terör örgütü üyesi olmak” suçundan kurulan hükmün iptal edilerek, beraatine karar verdi.