GündemUzmanlardan Mavi Bebek uyarısı! Mavi Bebek uyarısı nedir, çocuklar için neden tehlikeli

Uzmanlardan Mavi Bebek uyarısı! Mavi Bebek uyarısı nedir, çocuklar için neden tehlikeli

08.07.2020 - 13:28 | Son Güncellenme:

İnternet çok geniş bir mecra! Birçok faydalı bilgiye veya içeriğe kolayca erişebildiğimiz gibi birçok yanıltıcı ve gerçeği yansıtmayan bilgilerin yanı sıra İnternet üzerinden oynanan oyunlar arasında da birçok tehlikeli oyun olabiliyor. Momo, ve Mavi Balina gibi geçmişte onlarca gencin hayatını kaybetmesine neden olan oyunlara bir yenisi daha eklendi. Mavi Bebek oyunu! Bu oyun konusunda uzmanlar anne ve babaları uyardı. Peki Mavi Bebek oyunu nedir, çocuklar için neden tehlikeli? İşte merak edilenler...

Uzmanlardan Mavi Bebek uyarısı Mavi Bebek uyarısı nedir, çocuklar için neden tehlikeli

İnternet üzerinden oynanan oyunlar arasında yararlı birçok oyun içeriği olabildiği gibi zararlı birçok oyunda olabiliyor. Daha önce çocukların psikolojisini bozan Mavi Balina ve Mariam oyunlarının ardından şimdide Mavi Bebek oyunu ortaya çıktı. Oyunun ortaya çıkmasının ardından hayatında çok özel bir yere sahip olan çocuklarını bu oyunlardan korumak isteyen aile bireyleri Mavi Bebek oyunu nedir, sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Peki Mavi Bebek oyunu nedir, çocuklar için neden tehlike arz ediyor?

Haberin Devamı

MAVİ BEBEK OYUNU NEDİR?

Mavi Bebek oyunu çocuklara gerçekdışı korku veriyor. Hem çocukları hem aileleri tehdit eden bir durum haline geliyor. Mavi Bebek oyunu banyoda karanlık halde elinizde bebek varmış gibi sallıyorsunuz. Yaklaşık 15 kez “baby blue, blue baby” dediğinizde hayalinizdeki bebeği hissetmeye başlıyorsunuz. Bebek belirli süre sonra kollarınıza tırnaklarını batırıyor. Anne bebeğimi bana ver diye sesleniyor. Eğer bebeği sallamaya devam ederseniz öleceğiniz hissi sizi korkutuyor. Anlık görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. Ses efektleriyle çocuğun korkması sağlanıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN NEDEN TEHLİKELİ?

Oyunu o noktadan sonra bırakmayan çocukların akıl sağlığında ciddi problemler ortaya çıkabiliyor. Bu oyun Jonathan Galindo isimli oyun içerisinde talimat olarak veriliyor ve zihni ele geçirilen kullanıcının bunları yapması isteniyor.

Haberin Devamı

Jonathan Galindo oyunu Facebook Messenger üzerinden yazışma ile oynanıyor. Momo oyununda olduğu gibi yazıştığınız kişi sizin hakkınızda bazı bilgileri biliyor. Etrafınızda olan eşyaları, size söylüyor, siber zorbalık yapabiliyor. Ses efektleri göndererek kişinin korkması sağlanıyor. Anlık kamera görüntüleri kaydediliyor. Bu gibi yollarla çocuklar korkutuluyor.

'MAVİ BEBEK' OYUNU, İNSAN BEYNİNİ ETKİLİYOR

Sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, internette 'Mavi Bebek' uygulamasının diğer oyunlardan farklı olarak çok hızlı yayıldığını söyledi. Prof. Dr. Eraslan, "'Mavi Bebek' çok da yeni değil. Daha önceden var olan; fakat ülke gündemine yeni giren bir uygulama. Özellikle sosyal medya üzerinden insan beynini ‘amigdala’ adı verilen kaygı ve korku bağlamına vurgu yaparak, ses, görüntü ve multimedya gibi destekleyici vurgularla etkiliyor" dedi.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, 'Mavi Balina' ve 'Momo'dan sonra internette yaygın olan 'Mavi Bebek' uygulamasına ilişkin uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Eraslan, dijital dünya geliştikçe ilginç, değişik ve karanlık oyun ya da uygulamaların ortaya çıktığını belirterek, "'Mavi Bebek' çok da yeni değil. Daha önceden var olan; fakat ülke gündemine yeni giren bir uygulama. Özellikle sosyal medya üzerinden insan beynini 'amigdala' adı verilen kaygı ve korku bağlamına vurgu yaparak, ses, görüntü ve multimedya gibi destekleyici vurgularla etkiliyor. Sosyal medya günümüzde böylesi kademeli tehlikeli oyunları dolaşıma sokmakta çok hızlı bir mecra konumunda. 'Mavi Balina', 'Mavi Bebek' gibi dijital illüzyon temelli oyunlara karşı anne ve babalar dikkat etmeli. Ayrıca böylesi oyunlarda arkadaş faktörü çok ön planda. Arkadaş grupları birbirini meydan okumalara davet etmektedir. Bu yüzden çocuklar farkına varmadan kendilerini gösterme, önde olma, onanma, rekabet duygularıyla beraber kademeli tehlikeli oyunların da eline düşmektedir" dedi.

Haberin Devamı

'KADEMELİ TEHLİKELİ OYUNLAR'

Prof. Dr. Eraslan, 'Mavi Bebek' oyununda çocukların telkinle korkutulduğunu anlatarak, bunun 12-15 yaş grubu çocuklar için etkili olduğunu dile getirdi. Oyunun banyoda ayna karşısında, kolları uyuşma olana kadar elinde bebek var gibi 13 kere 'blue baby, baby blue' diye sallayarak oynandığını belirten Prof. Dr. Eraslan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Tipik bir illüzyon ve hipnoz. Bundan sonra sosyal medya üzerinden çocuk bu sürecin kölesi oluyor. 'Mavi Balina' daha önce WhatsApp üzerinden dolaşırken, 'Mavi Bebek' şu anda TikTok, Facebook, Messenger ve Instagram üzerinden yürümekte. 'Jonathan Galindo' adlı sahte bir hesaptan başlayan bir uygulama. Çocuklar bu sürece girdikten sonra onlara gelen emirleri yerine getiriyorlar. Biz yaptığımız araştırmalar sonucu böyle oyunlara 'kademeli tehlikeli oyunlar' adını verdik. Çünkü aynı 'Mavi Balina'da olduğu gibi basitten zora, normalden anormale yürüyen bir silsilede çeşitli talimatlar veriliyor. 'Mavi Bebek' uygulaması, kolunu küçük kesiklerle başlıyor; 'intihar et, zarar ver, arkadaşının bir uzvunu kes' gibi böylesi korkunç ve trajik talimatlara kadar giden bir uygulama."

'GÜVEN ORTAMANI SAĞLAMALIYIZ'

Haberin Devamı

'Mavi Bebek' uygulamasının diğer oyunlardan farklı olarak çok hızlı yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Eraslan, anne ve babaları uyardı. Anne ve babaların, çocuklarının sosyal medya davranışlarını ve dijital kültürlerini bilmeleri gerektiğini vurgulayan Eraslan, şöyle konuştu:

"'Mavi Bebek' daha çok gece 02.00-05.00 arasında kendini göstermekte. Çünkü 'Mavi Bebek' evde herkes uyurken sakin ortamı ve gecenin verdiği korkuyu kullanır. Anne babaların çocukların davranışlarını dikkatli izlemeleri önemlidir. Çocuk bu sarmala girdiği zaman kademe kademe talimatları yapmak zorunda hissediyor. Yapmazsa elde ettiği kişisel verileri yaymakla korkutuluyor. Mesaj atan kişi çocukları ebeveynlere zarar vermekle korkutuyor. Çocuk böylesi durumlara düşmemek adına ister istemez kademenin içerisine giriyor ve normalden anormale davranışlar yapıyor. Çocuk böylesi bir şeyle karşılaştığı zaman korkuyor, anne babaya açıklamıyor. Bu güven ortamını sağlamalıyız. Çocukların 'hangi programlara gerçek adlarıyla girdiler, geçmiş dosya sistemlerinde ne var' bunların hepsini kontrol etmemiz gerekiyor. Böylesi durumları gördüğümüz zaman da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bu sayfayı göndermeliyiz."