GündemMAHMUR’A SESSİZ DÖNÜŞ

MAHMUR’A SESSİZ DÖNÜŞ

20.07.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

19 Ekim 2009’da Birleşmiş Milletler Mahmur Mülteci Kampı ile Kandil’deki PKK kampından Türkiye’ye gelen ve Habur’da büyük gösteriyle karşılanan 34 kişiden 20’si sessiz sedasız geri gitti

MAHMUR’A SESSİZ DÖNÜŞ

Demokratik açılım sürecinin dönüm noktası olarak gösterilen, Kandil’deki PKK ve Mahmur’daki BM kamplarından terörist Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla 19 Ekim 2009’da Türkiye’ye gelen 4’ü çocuk 34 kişilik grup, Kuzey Irak’a dönüş kararı aldı. Bu karar doğrultusunda, Mahmur’dan gelen 17 kişi ile Kandil’den gelen 3 kişi önceki akşam Habur sınır kapısında pasaport işlemlerini yaptırdıktan sonra Kuzey Irak’ın Zaho kentine geçti.
Habur’da kurulan seyyar mahkemede sorgulandıktan sonra serbest bırakılan ve binlerce kişi tarafından karşılanan grup üyeleri, Mahmur’a dönüşlerine gerekçe olarak, haklarında açılan davaları ve arkadaşlarının tutuklanmalarını gösterdi.

BM’ye sığınacaklar
Kandil’deki PKK kamplarından Türkiye’ye gelen Gülbahar Çiçekçi, Vilayet Yakut ve Hamiyet Dinçer’in de aralarında bulunduğu 20 kişi önceki akşam, Habur sınır kapısında pasaport işlemlerini yaptırdıktan sonra Kuzey Irak’ın Zaho kentine geçti.
Sınır kapısında pasaport işlemlerinde sorun yaşamayan grup sabah saatlerinde kendilerini bekleyen karşılama grubu ile birlikte Mahmur’a hareket etti. Grup, Mahmur’da törenle karşılandı. Tutuksuz yargılanan grup üyelerinin, daha önce silahlı eyleme katılmadıkları için haklarında yurtdışına çıkmalarına engel herhangi bir durumun bulunmadığı bildirildi.
Mahmur’a giden 20 kişi dışında, çeşitli suçlardan 10 kişi halen tutuklu bulunuyor. Diğer 4 kişinin durumu ise belirsizliğini koruyor. Geçişlerin tamamlanmasından sonra Mahmur’da toplanacak Kandil ve Mahmur grubunun toplu olarak BM’ye sığınma başvurusunda bulunacağı öğrenildi

‘Barış çabası engellendi’
Milliyet’e konuşan Mahmur kampı sorumlusu Ramazan Bozan, 20 kişilik grubun Mahmur’a döndüğünü doğrulayarak, “Hükümetin yaklaşımından dolayı Türkiye’ye giden gruptan bir kısmı tutuklandı. Geri kalanlara da dava açıldı.
Grubun barış için oynayacakları rolleri kısıtlandı. Cezalandırma yaklaşımı içinde olduğundan geri döndüler” dedi.
Kandil ve Mahmur grubunun Türkiye gelmesine öncülük eden ve grupla birlikte Türkiye’ye giren eski “Barış Grubu” üyesi Seydi Fırat da Mahmur grubunun Kuzey Irak’a geri dönmesinin, haklarında çok sayıda dava açılması ve psikolojik baskıdan kaynaklandığını söyledi.
Serbest kaldıktan sonra birçok etkinliğe katılan grup üyelerinin yaptıkları konuşmalar dava konusu oldu.
6 Nisan 2010’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “Barış Grubu” üyesi 30 kişi hakkında dava açtı. 16 Nisan 2010’da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Lütfü Taş’a “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 10 ay hapis cezası verdi. 1 Haziran’da Mehmet Şerif Gençdal tutuklandı ve geçen hafta bırakıldı.
17 Haziran’da Kandil ve Mahmur grubundan 17 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasında, Mahmur’ grubundan Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman, Nurettin Turgut ile Kandil grubundan Mustafa Ayhan, Lütfü Taş, Elif Uludağ ve Hüseyin İpek tutuklanarak cezaevine konuldu.

Bakan Ergin: Keşke kalsalardı
Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Mahmur’dan gelenlerin kampa geri döndüğü iddialarıyla ilgili olarak, “Gelenlerin tekrar yurtdışına çıkmasına ilişkin somut bilgi yok, ama ajanslardan gelen bilgiye göre değerlendiriyorum, keşke kalıp bu ülkede bu sürece katkı verseydi bu arkadaşlarımız” dedi.

Haberin Devamı

Mahmur’a giden 17 kişi
Mahmur Kampı yetkililerinden alınan bilgiye göre Irak’a geçen Mahmur grubundakilerin Emine Sağat, Sait Şedal, Mehmet Kaçan, Musa Tümeg ile eşi Nurcan Tümeg, çocukları Rojda Tümeg, Hüseyin Tümeg (3 aylık bebek), Mikail Soydan ile eşi Melekşah Soydan, Hacı Sorgül, Kamil Ökten ile eşi Hamsiye Ökten (Kuzey Irak’a geçiş yaptı ancak Mahmur kampına henüz ulaşmadılar), Fatma İzer ve İsmail Ayaz, Bülent Aka ile haklarında gıyabi tutuklama kararı bulan Nizar Buldan ve Mehmet Adanmış olduğu öne sürüldü.

Habur görüntüleri tepki toplamıştı
Demokratik açılım sürecinin en önemli ayağı olarak gösterilen “dağdan dönüş” süreci, Kandil ve Mahmur’dan gelen 34 kişinin mahkemece serbest bırakılması ve büyük törenlerle karşılanması nedeniyle başlamadan bitti.