Gündem‘Küresel güvenliği tehdit ediyor’

‘Küresel güvenliği tehdit ediyor’

24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16. BRICS Zirvesi için gittiği Kazan’da Rusya lideri Putin ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, Ukrayna-Rusya savaşının seyri, İsrail’in bölgede yayılan saldırıları, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

‘Küresel güvenliği tehdit ediyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi için Rusya’ya bağlı Tataristan’ın Kazan şehrine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. BRICS Zirvesi’nin düzenlendiği Kazan EXPO’daki görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. 

Haberin Devamı

Türkiye’ye davet etti 

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının 3+3 bölgesel işbirliği platformu vesilesiyle geçtiğimiz cuma İstanbul’da bir araya geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık siz değerli dostumu da en kısa sürede Türkiye’de görmek istiyorum. Banka ödemelerindeki sıkıntıların çözülmesine yönelik çabalar devam ediyor. Bu hususta bir mekanizma tesis edilmesi maksadıyla hazine ve maliye bakanlıklarımız, merkez bankalarımız temas halinde” dedi. Erdoğan, ayrıca Rusya ile ticarette yaptırım kapsamında olmayan ürünlerin ithalat ve ihracatı için de iki ülkenin ticaret bakanlıklarının da çalışmalarını sürdürdüğünü ekledi. 

Putin de “Ticari ve ekonomik işbirliğimiz gelişmeye devam ediyor. Geçen sene ticaret hacmimiz 55 milyar dolardı. Bu yılın ilk 8 ayında yüzde 6,2 artış gösterdi. Türk iş dünyası da burada makine ve otomotiv sanayisine önemli yatırımlar yaptı. Geçen sene boru hatları üzerinde 20,5 milyar metreküp doğal gaz sevk edildi. Doğal gaz merkezi üzerinde çalışmalar devam ediyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Akkuyu mesajı 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Putin, “İnanıyoruz ki önümüzdeki yılda ilk ünitede enerji üretimi başlayacak. Turizm alanında da önemli bir işbirliğimiz var. Geçen sene Türkiye’ye 6,3 milyon Rus turist gitti. Yüzde 27 civarında bir artış söz konusu. Bu yılın ilk 8 ayında 4,5 milyon turist gitti. Rakamlar bakımında Rusya ilk sırada yer alıyor. Afet bakanlıkları düzeyinde önemli işbirlikleri var. Uluslararası konularda da yakın işbirliği söz konusu” dedi. 

İletişim Başkanlığı’ndan iki liderin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise Erdoğan’ın Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin güçlenerek geliştiğini belirttiği ifade edildi. İsrail’in Filistin’deki katliamlarına Lübnan’da yenilerini eklediğini, saldırıların yalnızca Orta Doğu’yu değil, küresel güvenliği de tehdit eder noktaya geldiğini ifade eden Erdoğan, İsrail’e karşı durmanın insanlık görevi olduğunu kaydetti. Erdoğan, BRICS ülkelerinin İsrail saldırganlığına karşı durmasının Filistin’in haklı davasına güç katacağını, İsrail’e yönelik kayıtsız şartsız silah ve mühimmat desteğinin devam ettirilmesinin bu ülkeyi saldırganlığa teşvik ettiğini ifade etti. Türkiye ile Rusya’nın Suriye konusunda yakın eşgüdümünün tüm tarafların çıkarına olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin PKK/YPG başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelesinde kararlı olduğunu, Suriye’nin toprak bütünlüğünü zedeleyen girişimlere birlikte karşı koymanın önemine işaret etti. 

Haberin Devamı

‘Türkiye’ye uzanan kirli eller kırılacak’

Erdoğan, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve ‘Tam Bağımsız Türkiye’ idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır. Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir. Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum TUSAŞ’ımızın fedakar çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” mesajını paylaştı. Rusya lideri Putin de Erdoğan’a taziyelerini ileterek saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

‘Küresel güvenliği tehdit ediyor’

Kazan’da ikili temaslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan’da ikili temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi. Erdoğan, zirve marjında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile de görüşme gerçekleştirdi.

‘Küresel güvenliği tehdit ediyor’

Yazarlar