26.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA - İklim değişikliği ve halk sağlığı arasındaki ilişki hakkında kritik güncellemeler sunan 2021 Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayımı raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
Bu yılın verileri, sıcak hava dalgası ve orman yangınlarına maruz kalma, kuraklık, bulaşıcı hastalıklara uygunluktaki değişiklikler ve yetersiz uyum önlemleriyle birlikte yükselen deniz seviyelerindeki hızlı artışların tüm ülkelerde insanların sağlığına zarar verdiğini gösteriyor. Rapora göre, iklim değişikliği, kuraklık olaylarının sıklığında, yoğunluğunda ve süresinde artışa yol açıyor, su güvenliğini, sanitasyon hizmetlerini ve gıda verimliliğini tehdit ediyor ve orman yangınları ve kirleticilere maruz kalma riskini artırıyor.
Bulaşıcı hastalıklar artıyor
Raporda şu verilere yer verildi: “2020’de, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler 3,1 milyar gün daha fazla sıcak hava dalgasına maruz kalırken, bu rakam önceki on yıllık dönemde yılda ortalama 2,9 milyar gündü. Sıcak hava dalgalarından en çok Çin, Hindistan, Amerika, Japonya ve Endonezya’daki yaşlı vatandaşlar etkilendi.
İklim değişikliği ve arkasındaki etkenler, bulaşıcı hastalıklar için ideal koşullar yaratarak dang humması, chikungunya, Zika, sıtma ve kolera gibi hastalıkları kontrol etmek için onlarca yıldır gösterilen çabaları boşa çıkarma riski taşıyor.
Sağlık sistemleri, mevcut ve gelecekte ortaya çıkabilecek iklim kaynaklı sağlık krizlerine karşı yeterince hazır değil. 2021 yılında 91 ülkenin sadece 45’i (%49) iklim değişikliği ve sağlık alanında bir boşluk analizi ve uyum değerlendirmesi yaptığını bildirdi. Hızlı karbonsuzlaştırma, her yıl meydana gelen hava kirliliğinden kaynaklanan 3,3 milyon ölümün ve aşırı kırmızı et tüketimine bağlı 842.000 ölümün çoğunu önleyebilir.”