17.05.2010 - 02:25 | Son Güncellenme:
Dersanenin öğrencileri arasında yer alan Naime Gündüz, para ödemek ve senet imzalamak dışında hiçbir kayıt yapılmadığın altını çizerek, "Biz, mağdur edilmemize rağmen hakkımızı arayamıyoruz. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konu hakkında gerekeni yapmasını bekliyoruz." dedi.
Naime Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bir dershane düşünün, Milli Eğitim onaylatmadan KPSS kursu açmış... Bir dershane düşünün; öğrenciler eğitim hayatları boyunca meslek lisesi v.b. okulda mesleki dersleri görmedikleri için ilk gördükleri dershaneye yazılmış... Bir dershane düşünün son çıkan yönetmelikle kapatılamasın..
"Konya’da Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bağlı Akademi Dershanesi'nin açtığı KPSS kursunda öğrenciler mağdur edilmektedir. Türkiye'nin birçok yerinde de aynı sorunun yaşandığından eminim.
Son çıkan yönetmeliklerle deyim yerindeyse "dershaneler kendi boruların ötürmeye başladılar."
KPSS için kayıt olduğum dershaneye meğersem hiç kayıtlı değlmişim. Kayıdım senet imzalamak dışında hiç bir önemi yokmuş. Edindiğim bilgiye göre, dershanenin bağlı bulunduğu Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğ'ne KPSS kursu açmak için başvurusu bile bulunmamaktadır. Mart ayının sonunda teftişe müfettiş geleceği için öğrenciler aranıp, "Müfettişler sınıfların ebatlarını ölçecek, ders işlemesi aksayacağı için dersler bir gün kaydırıldı” denmiştir. Bu durum müfettişlerin haberli geldiklerini göstermektedir.
Diğer taraftan geçen sene yapılan teftişte ise geçmiş yönetmeliğe göre kapatılması gereken bu dershane bir hafta kapatma cezası verilmiştir ki son yönetmelikle dershane kapatmak daha da zorlaşmıştır.Dershanede yaşadıklarım ise Levent Kırca parodilerini aratmayacak kadar komiktir. Dershanede bulunan öğretmenler hayatlarında hiç KPSS sorusu çözmediklerini yaşadığım örnekle anlatmak istiyorum.
Ekvatoru göbeği ile gösteren (Recep ivedik karakterinin gerçek versiyonu) coğrafya hocasına ürünlerin yetiştiği illeri sorduğumda "ürünlerin yetiştiği iller her sene değişiyor" diye cevap vermiştir. (Zaten her yıl iller ÖSYM'yi arıyor, o sene yetiştirdiği ürünü söylüyor. Sizce bu yıl Antalya'da muz yerine buğday olur mu? )
Matematik hocası sorduğu sorunu cevabını öğrenciye sormakta cevap verildiğinde, anlatma gereği duymamaktadır. Daha farklı soru da ise kendisi de cevap verememektedir. Son dersinde -yeter dediğim- durum ise, hocanın hız sorusunu iki bilinmeyenli denklem ile çözmeye kalkışmasıdır. 30 saniyede çözülecek sorunun yöntemini ben tahtaya çıkarak anlattım.Öğretmen bu şekilde çözen arkadaşların var diye itiraz etti. Daha sonra çözdüğü sorular ise benim gösterdiğim kısa yönteme başvurdu. Dershaneye gelecek yıl memur olamazsam matematik hocası olarak gidebilirim!
Evet sınıfta o yöntemle çözen kişi olabilir çünkü sınıflarda bulunan öğrenciler seviyelerine göre değildir. KPSS lisans ve lise düzeyinde sınava girecek öğrenciler ile sayısal ve sözel öğrenciler aynı sınıfta olması derslerin aksamasında sorun yaratmakta olup, gelmeyen öğrencilerin beklenmesi ise derslerin zamanında işlenmemesine neden olmaktadır.
Ben lisans mezunuyum. Hatta tez aşamasında masterı memur olmak için bıraktım.Kardeşimin meslek lisesi çıkışlı ders sistemini bilmeden dershnaye kayıt olmuş. Bende beraber gitmek ve birbirimize destek oluruz diye o dershaneyi seçtim. Kardeşim iki dersten sonra işlerinden nedeniyle dersleri bırakmak zorunda kaldı ki dershane hala senetleri vermemektedir. Hatta yönetmeliğe aykırı da olsa senetleri avukatta vermek ile tehdit etmektedir.
Derste var olduğumuzu belgeleyen liste de ise derse giren matematik öğretmeni Veli Manav adıyla imza atmıştır.Gerçek ismi ise Mehmet Ali'dir.
Daha önce adı geçen hoca hakkında eleştirilerimi söylediğim müdür; "Sizin için Üniversite'den proföser getiriyoruz" demiştir ki, kişi üniversite de uzman olarak görev yaptığını beyan etmiştir. Buna da pek inanmıyorum aslında. Çünkü eğer o Selçuk Üniversitesi'nde ise oraya da torpille girmiştir. Çünkü ben okuduğum dönemde alanında yetkin olmayan hiç kimseye ders verildiğini görmedim.
En kötüsü ise sınava iki ay kalmasına rağmen bir çok konu da geridelerdir. Sanırım Sınav günü durun biz daha öğrencileri hazırlamadık diyecekler ÖSYM'ye! Ben ise kendi dökümanlarım ve internet üzerinden sınava hazırlanmaktayım.
Bütün bunlar aynı zamanda vergi kaçakçılığı yapıldığını da göstermektedir. Kendi adıma olmasa da bundan sonraki gençler ve ülkem adına yapacağım birşey olduğuna inancımdan bu durumu sizle paylaşmak istedim."
ÖĞRENCİLERDEN ŞOK İDDİALAR!
Derslerin MEB'in belirlediği sürenin altında işlendiğini ifade eden öğrenciler, müfettişlerin denetlemeye geldiği gün ders dahi işlenmediğini ileri sürdü.
Öğrenciler, "Konya’da Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü onayı ile açılan Akademi Eğitim Kurumları’nın açtığı KPSS kursunda öğrenciler mağdur edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Yönetmenliği 22.7.2005/25883 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan maddelerin hemen hemen hiçbirine uyulmamaktadır.
Kurumun derslerine devam eden öğrencilerinden biriyim. Dershaneye başlamadan önce derslere girmemi ve öyle kayıt yaptırmamı istediler, girdiğim matematik dersinin ortasında kayıt için çağırıp, kayıt aldılar ki, bu kayıt senet imzalamakla kaldı. Bunun harici bir belge almadılar. Aslında kayıt dışı öğrenci görünüyorum.
Dershanenin taahhüt ettiği gibi dersler ve etütler yapılmayıp dersleri 45 dakika altı işlenmekte olup, öğretmenlerin hiçbirinin kaydı yoktur. İlçe müfettişleri teftişe geldiği Salı günü dershanede ders yapılmayıp, öğrenciler aranıp “Müfettişler sınıfların ebatlarını ölçecek, ders işlemesi aksayacağı için dersler bir gün kaydırıldı” denmiştir. Bu durum müfettişlerin gelmeden önce dershaneyi arayıp haber vermelerinden veya müfettişlerin dershane yönetimiyle ikili ilişkililerinden kaynaklanmaktadır.
Sınıflarda bulunan öğrenciler seviyelerine göre değildir. KPSS lisans ve lise düzeyinde sınava girecek öğrenciler ile sayısal ve sözel öğrenciler aynı sınıfta olması derslerin aksamasında sorun yaratmakta olup, gelmeyen öğrencilerin beklenmesi ise derslerin zamanında işlenmemesine neden olmaktadır. “Madde 31- Dershanede öğrenciler devam ettikleri programın özelliği dikkate alınarak;
a)Düzey belirleme sınavı sonuçlarına,
b)Uygulanacak programın özelliğine göre gruplara ayrılırlar.
Yüksek öğretim sınavı programlarına devam eden öğrencilerin gruplarını tespitte ayrıca;
a)Rehberlik servisi tarafından yapılacak olan meslekî rehberlik sonuçları,
b)Öğrencilerin kendilerince tercih ettikleri dallar,
c)Sınav sistemindeki esaslar dikkate alınır. ” maddesinin ihlali söz konunudur.
Konular KPSS formatında olmayıp, bazı hocaların KPSS formatını bile bilmedikler ben dahil öğrencilerin sorduğu sorulara veremediği yanıtlardan anlaşılmaktadır. Yönetmenliğin 5. Maddesi A bendinde yazılı “Başarılı olmak istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek” ilkesine tezat düşmektedir.
Örneğin; Matematik hocası sorduğu sorunu cevabının öğrenciye sormakta cevap verildiğinde, anlatma gereği duymamaktadır. Daha farklı soru da ise kendisi de cevap verememektedir. Bir başka derste ise, ürünlerin yetiştiği iller isteyen öğrenciye; “Ürünlerin yetiştiği yerler her yıl değişiyor!” denmektedir.
Bu ve buna benzer durumlardan şikayetçi olan, öğrenciler kayıtlarının silinmesini istemelerine rağmen senet yaptıkları için kayıt silinmemektedir. Halbuki dershane taahhüt ettiğini yerine getiremez ise öğrencinin kayıt sildirme hakkı çiğnenmektedir.
Yine bir başka öğrencinin il değiştirmesi nedeniyle kayıt silme isteği geri çevrilmiş, var olan hakları gizlenmektedir. Senetlerin avukata verileceği düşüncesi öğrenciye empoze edilmiş olup, bu konu da açılan bir dava da bulunmaktadır. Buna rağmen dershane sahibi hukuktan çok ikili ilişkilerine güvendiği görülmektedir." diyerek tepkilerini dile getirdi.