GündemKırım Ukrayna’ya iade edilmeli

Kırım Ukrayna’ya iade edilmeli

12.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir” dedi

Kırım Ukrayna’ya iade edilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne video mesaj gönderdi. Erdoğan, video mesajının başında Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi’ne video mesaj yoluyla ulaşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederken, başta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Kırım Tatarları’nın Milli Lideri Mustafa Kırımoğlu olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu seneki zirvenin Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıl dönümüne denk geldiğine işaret eden Erdoğan, mesajında özetle şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Ana vatanlarından zorla çıkarılan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın maruz kaldıkları trajedinin acısı 80 yıldır dinmemiş, yaraları kapanmamıştır. Türkiye’nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım’ın ilhakı, yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir. Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliğinin ve esenliğinin temini de dış politikamızın öncelikleri arasında yer alıyor. Ukrayna hükümetinin Kırım Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiği hukuki düzenlemelerden duyduğu memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiştirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

‘Savaş bitmeli’

Kırım, Tatar Türkleri kendi anavatanlarında hür olarak güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahiptirler. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal’in yaklaşık üç yıllık esaretin ardından haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Asan ve Aziz Ahmetov kardeşler dahil tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz. Savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir.”

Kırım Ukrayna’ya iade edilmeli

Kıratlı’nın yemin törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de uzun süre birlikte çalıştığı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler eski Başkanı Metin Kıratlı’nın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği yemin törenine katıldı. Özkaya konuşmasında “Bireysel başvuru yolunun bugünkü işlevselliğiyle mutlak gerekliliği konusunda toplumumuzda oluşan ortak kanaatin de bir gereği olarak bugünkü işlevselliğini kaybetmeden korunması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Özkaya’nın konuşmasının ardından Kıratlı’nın özgeçmişi okundu. Daha sonra Kıratlı kürsüye gelerek and içti, bu sırada salondakiler ayağa kalktı. Tören, Özkaya’nın Kıratlı’ya kisvesini giydirmesiyle sona erdi.

Haberin Devamı

Kırım Ukrayna’ya iade edilmeli

Beşiktaş heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2024 yılı Ziraat Türkiye Kupası ve Turkcell Süper Kupa’yı kazanan Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Başkanı Hasan Arat, yönetim kurulu üyeleri ve sporcularını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Kabulde Başkan Arat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde isminin yer aldığı 53 numaralı formaları takdim etti.