GündemKıdem tazminatı nedir, kimler alabilir? Kıdem tazminatı şartları nelerdir?

Kıdem tazminatı nedir, kimler alabilir? Kıdem tazminatı şartları nelerdir?

10.04.2019 - 23:57 | Son Güncellenme:

Günün en çok hakkında en çok arama yapılan konularından biri olan kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Peki Kıdem tazminatı nedir, kimler alabilir? İşte hem bu soruların cevapları hem de kıdem tazminatı şartları...

Kıdem tazminatı nedir, kimler alabilir Kıdem tazminatı şartları nelerdir

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı ile ilgili oldukça sıcak gelişmeler yaşanıyor. Peki nedir bu kıdem tazminatı? İşte kıdem tazminatı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan kişilere kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı sayesinde işçilerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanmış, gereksiz işten çıkarmaların ve olumsuz etkileyici durumların ortaya çıkmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca işçiler onca zaman çalıştıkları, hizmet ettikleri kurum ve kuruluşlardan ayrılırlarken yıpranmasının karşılığı, yıpranma payına benzer olarak aldıkları bir ödül gibi düşünülebilir.

KİMLER ALABİLİR?

Kıdem tazminatı hakkı işçilere tanınmış bir haktır. Bu kapsamda 4/a’lılar, yani eski adıyla SSK’lılar yer almaktadır. Bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. BağKur’luların ve memurların kıdem tazminatı alma hakları yoktur. Diğer yandan, Basın İş ve Deniz İş Kanunu’na tabi çalışan gazetecilerin ve gemi adamlarının da kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

HANGİ HALLERDE ALINIR?

Kıdem tazminatı işçinin iş sözleşmesi sonlandığında doğan bir hak. İşçi işten ayrıldığında veya işveren tarafından iş sözleşmesi feshedildiğinde kıdem tazminatı hakkı doğabilir. Ancak iş sözleşmesinin sonlanması yeterli değil. Sözleşme ancak kanunda belirtilen haller nedeniyle sonlanmalı. İşverenin işçiyi ahlak kurallarına uymayan haller nedeniyle çıkartırsa işçi kıdem tazminatı alamaz. Yani, işverene küfür eden, işyerinde uygunsuz davranışlar sergileyen ve bu nedenle içıkarılan işçinin kıdem tazminatı söz konusu değil. Kural olarak istifa eden işçi de kıdem tazminatı alamaz. Ancak istifa ile kıdem tazminatı alınabilecek istisnai durumlar var.