GündemKetojenik diyet nedir, ketojenik diyette nasıl beslenilir?

Ketojenik diyet nedir, ketojenik diyette nasıl beslenilir?

26.04.2019 - 20:30 | Son Güncellenme:

Ketojenij diyet son günlerde oldukça popüler hale geldi. Yazın yaklaşmasıyla birlikte kilo vermek için farklı alternatifler arayanlar, ketokenik diyete yöneldi. Şahan Gökbakar’ın da ketojenik diyet ile 28 kilo verdiğini açıklamasının üzerine gözler bu diyete çevrildi. Peki ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Ketojenik diyet nedir, ketojenik diyette nasıl beslenilir

Ketojenik diyet, temel olarak yağ düzeyi yüksek karbonhidrat düzeyi oldulça düşük bir beslenme çeşididir. Bu diyette amaç vücudun karbonhidrat yerine yağları yakmasıdır.

Haberin Devamı

KETOJENİK DİYET NASILORTAYA ÇIKTI

1920’li yıllarda, Mayo Clinic’ten Dr. Russell Wilder’ın ortaya attığı bu beslenme şekli, asıl olarak epilepsi hastası çocuklar için bulundu. Bu şekilde beslenen çocukların nöbetlerinin azaldığı görüldü.

KETOJENİK DİYET NEDİR?

Ketojenik diyet olarak bilinen bu diyet, günlük kalori alımının %70’inin yağlardan sağlandığı yüksek yağ oranlı bir diyettir. Bu şekilde beslenenler karbonhidrat alımını minimum düzeyde tutarlar. Protein alımı ise koruma amaçlı olarak dikkatli bir şekilde ölçülür ve yine düşük düzeydedir. Diyetin kalanı ise yağlardır. Diyet vücudu karbonhidratlaryerine yağları yakmaya zorlar . Normal olarak, gıdada bulunan karbonhidratlar glikoza dönüştürülür , bu daha sonra vücutta taşınır ve özellikle beyin fonksiyonlarını güçlendirmede önemlidir.

Haberin Devamı

Ketojenik diyetine başlamak isteyen kişi, normalde, bu sürece bir hastanede ve doktor gözetiminde başlar. Başlamadan önce, kişi bir gün boyunca su dışında hiçbir yiyecek ve içecek tüketmez. Epilepsy Foundation’dan yapılan açıklamaya göre, bu, ketosiz devresini başlatır, vücut, sadece 24 saate yetecek kadar karbonhidrat depolayabileceğinden daha sonra yakıt için yağı kullanmaya başlayacaktır. Besinler daha sonra, bir diyetisyenin kontrolünde yeniden uygun miktar ve oranlarda belirlenir. Bu diyet türünde kabızlık, kemik erimesi, kartinin eksikliği, sidoz gibi yan etkiler de görülebilmektedir.

KETOJENİK DİYETTE NELER YENİR?

Ketojenik diyette; balık, et, tereyağı, yumurta, fındık, peynir, krema ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı vb.), avokado, düşük karbonhidratlı sebzeler, tuz, biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlar tüketilir.