GündemKarayollarında 20 kara nokta!

Karayollarında 20 kara nokta!

31.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, en çok kaza yapılan 20 güzergâhı belirleyerek, bu yollarda her 10 kilometrede bir ekip görevlendirdi. Bayramda 185 bin trafik personeli görev yapacak

Karayollarında 20 kara nokta

Dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili yarın başlıyor. Bayramda memleketine veya tatile gidecek olan milyonlarca vatandaş yollara çıkacak. Ramazan Bayramı süresince trafik denetlemelerini en üst seviyeye çıkaran İçişleri Bakanlığı, en çok kaza yapılan 20 güzergâhı belirledi ve bu yollarda her 10 kilometrede bir ekip görevlendirdi. Bu güzergâhlardan bazıları şöyle: Ankara Çevre Otoyolu ayrımı ile Ankara-Kırıkkale il sınırı arası, İstanbul Çatalca devlet yol ayrımı ile Barbaros Kavşağı arası, Edirne devlet yol ayrımı ile Edirne-Tekirdağ il sınırı arası, İzmir-Manisa il sınırı ile Alaşehir devlet yol ayrımı, Malatya Akçadağ il yol ayrımı ile Elazığ-Malatya il sınırı arası. TÜİK verilerine göre Türkiye’de geçen yıl trafik kazalarında 6 bin 675 kişi hayatını kaybederken, 307 bin 71 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, “Trafik Tedbirleri” konulu talimat ile 31 Mayıs 2019-10 Haziran 2019 tarihlerini kapsayan 11 günde kara yollarında alınacak güvenlik önlemleri tek tek sıralandı. Bu çerçevede, son 3 yılda bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu tespit edilen 18 ildeki 20 güzergâhta her 10 kilometrede bir ekip görevlendirilecek. Ayrıca emniyet ve jandarma merkez birimlerinden toplam 52 personelden oluşan 18 ekip belirlenen güzergâhlardaki trafik ekip ve personelini denetleyecek. Bayram tatili süresince yaklaşık 185 bin trafik personeli görev yapacak.

UZMANLARDAN UYARI: CEP TELEFONU KULLANMAYIN

Uzmanlar, trafik yoğunluğunun arttığı bayram süresince özellikle sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Ölümlü kazaların genellikle aşırı hız ve emniyet kemeri takılmamasından kaynaklandığını söyleyen uzmanların uyarıları özetle şöyle:

Haberin Devamı

- Uykunuzu almadan ve dinlenmeden yola çıkmayın.

- Sürüş esnasında kesinlikle cep telefonu kullanılmamalı.

- Sürücü, ön ve arka koltukta oturanlar dahil mutlaka herkes emniyet kemerini takmalı.

- Yollarda belirtilen hız sınırlarına, trafik ekiplerine, trafik levha ve işaretlere kesinlikle riayet edilmeli.

- Gündüz araç kullanılmasına özen gösterilmeli.

- Yola çıkmadan önce ağır yemekler yenmemeli ve araç kullanırken bir şeyler atıştırılmamalı.

- En fazla 3 saat araç sürüşün ardından dinlenme ve ihtiyaç molası verilmeli.

- Araç sürerken rahat giysiler tercih edilmeli ve terlikle araç kullanmaktan kaçınmalı.

- 10 yaşından küçük çocukları mutlaka arka koltuğa oturmalı ve emniyet kemerlerini takılı olduğundan emin olunmalı.

- Araç takip mesafeleri korunmalı. (Örneğin: 100 km. hızda, öndeki araç ile 50 m. mesafe bırakılmalı)

- Araç bakımları yapılmalı, lastik basınçları kontrol edilmeli, bagajdaki yük sabitlenmeli.

Trafikte 2018 yılı bilançosu

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 kara yolu trafik kaza istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de geçen yıl meydana gelen trafik kazası sayısı, 2017’ye göre yüzde 2.2 artarak 1 milyon 229 bin 364 olarak gerçekleşti. Trafik kazaları sonucu 6 bin 675 kişi öldü, 307 bin 71 kişi yaralandı. Kazalara neden olan kusurların yüzde 89.5’inin sürücü, yüzde 8.4’ünün yaya, yüzde 0.9’unun yolcu, yüzde 0.6’sının taşıt ve yüzde 0.6’sının da yol kaynaklı olduğu belirlendi. Geçen yıl en fazla ölümlü-yaralanmalı kazanın meydana geldiği ay yüzde 10.9 ile temmuz oldu. En az kaza ise yüzde 6 ile şubatta gerçekleşti. Kara yolu ağındaki ölümlü-yaralanmalı kazaların yüzde 67.7’si gündüz, yüzde 29.7’si gece ve yüzde 2.6’sı alaca karanlıkta gerçekleşti.

Haberin Devamı

Bayramda kazalar artıyor

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı tatili süresince alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Dokuz günlük süre boyunca (17-26 Ağustos 2018) trafik kazalarında 142 kişi hayatını kaybederken, 859 kişi yaralandı.

Yazarlar