10.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Akdeniz’de son kalan deniz kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama alanı Mersin’deki Davultepe 100.Yıl Sahili’nin (Gümüşkum), Tabiat Parkı statüsünden çıkarılmasına çevreciler ve bilim insanları tepki gösterdi. Alanın imara açılacağını ve betonlaşacağını düşünen Mezitli halkı önümüzdeki günlerde eylem yapacak.
Koruma altındaydı
Bölge bu özellikleri nedeniyle 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Tabiat Parkı” statüsüne alınmıştı. Kumsal bu kararla birlikte, dünyada nesli tükenme tehlikesi geçiren deniz kaplumbağalarının ve sadece o bölgede yetişen kum zambaklarının çoğalması için koruma altınaydı.
Mersin Gümüşkum Tabiat Parkı adını alan sahilde 2006’dan beri çalışan Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Ergene’nin girişimleriyle Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu. Deniz kaplumbağalarının yumurtlayabildiği ve üreyebildiği ender kumsallardan olan Gümüşkum sahili için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alındı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı sahili Tabiat Parkı statüsünden çıkardı.
‘Elde olmayan nedenler’
Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kararında, “Önceden ilan edilen bazı alanlarda yeterli inceleme yapılmadan tabiat parkı ilan edilmesi veya elde olmayan sebeplerle meydana gelen değişikliklerden dolayı bu alanların koruma statülerinin iptal edilmesi gerekmektedir. Gümüşkum Tabiat Parkı’nın tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli tabiat parkı kriterlerini karşılamamaktadır. Bu sebeple Gümüşkum Tabiat Parkı’nın statüsünün iptal edilmesi ve kaplumbağa merkezinin taşınıncaya kadar orada kalması uygun görülmüştür” denildi.