10.08.2008 - 00:55 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Dünyanın en eski canlılarından olmalarına rağmen soyları tükenme tehlikesi yaşayan deniz kaplumbağalarını korumak için KKTC’ye giden gönüllü gençler, önce kaplumbağaların yumurtlama alanlarını temizledi, sonra yuvalarının çevresinde gece nöbet tuttu ve yumurtalardan çıkan yavruların denize ulaşmasına yardım etti.
Yaz başında üniversite öğrencilerini deniz kaplumbağalarına yardım etmek için çağıran Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), gençlere Kıbrıs’ta macera dolu bir tatil fırsatı da sundu. Üniversitenin çağrısı üzerine Türkiye’nin çeşitli yerlerinden KKTC’ye giden gençler, tatil yaparken, “Caretta caretta” ve “Chelonia mydas” türü kaplumbağaların çoğalması için çalıştı. 115 milyon yıldır denizlerde var olan fakat insanoğlunun olumsuz etkileri nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan deniz kaplumbağalarının önce yumurtlama alanları temizlendi. Yaz başında yumurtalarını kumsallara bırakan canlılar denize döndükten sonra, gönüllü gençler yuvaların çevresinde gece nöbetleri tuttu.
Tilki, yengeç ya da deniz kuşlarının yumurtalara zarar vermemesi için bekleyen gönüllülerin çabası geçtiğimiz hafta sonuçlarını vermeye başladı.
DAÜ Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi’nin KKTC Çevre Bakanlığı’ndan aldığı izinle yürütülen çalışmalar çerçevesinde her yıl 1500 yavrunun denize ulaştığı öğrenildi. DAÜ Öğretim Üyesi Dr. Burak Ali Çiçek, “Doğa sevgisiyle dolu gençlerin fedakar çabalarıyla bu yıl 100 yuvayı koruduk” dedi.