Gündem"Kadınlarına Engel Yok”

"Kadınlarına Engel Yok”

09.03.2015 - 10:36 | Son Güncellenme:

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda düzenlenen “Yeni Türkiye’nin Kadınlarına Engel Yok” paneline katılan panelistler engelli bireylerle ilgili bilgi, birikim ve deneyimlerini anlattılar.

Kadınlarına Engel Yok”

Programın moderatörlüğünü yapan Betül Soysal Bozdoğan, Türkiye’de 8 milyon engelli olduğunu hatırlatarak, “Geçmişte devletimiz yeterince engelli politikası üretmediği için aileler sıkıntı yaşadı. Ancak şimdi devletimizin sosyal politikaları sayesinde engelliler ile aileleri artık sosyal yaşama katılıyorlar.” dedi.

Haberin Devamı

ZÜLEYHA ORTAK KÜRTÇE ‘DERDO’ TÜRKÜSÜNÜ SESLENDİRDİ

Kürtçe ‘Derdo’ adlı şarkıyı seslendirerek konuşmasına başlayan ses sanatçısı Züleyha Ortak, duygularını türkülerle dile getirmeye çalıştığını anlattı. Kendisini genç bir yorumcu olarak tanımlayan Ortak, şunları söyledi: “Okuma- yazma bilmeyen anne ve babanın 11. evladıyım. 27 yaşında 3 albüm yaptım. Yaşar Kemal, ‘Zülfü bu kıza albüm yap’ dedi. Zülfü Livaneli de ‘Tamam yaparım’ dedi. Böylece 2010’da Kürt açılımının olduğu engellerin aşılmak istendiği dönemde albüm yaptım. Yasaklı dönemlerde Kürtçe türkü ve şarkı söylenemiyordu. Kürt sorunu da bir engeldi. 28 Şubat’ı yaşayanlar çok iyi bilirler.”

Psikolog Mehtap Kayaoğlu da 19 yıl psikolojik destek çalışmaları yaptığını belirterek, engellilere ve yakınlarına da hizmet verdiğini anlattı. Kayaoğlu, “Vakaya yüklediğiniz anlam yaşadığınız şeyin problem olarak algılanmasına yol açıyor.” dedi. Teknik bir bilgi veren Kayaoğlu, psikolojik açıdan insanların sağlıklı birey, nevrotik birey ve psikotik birey olarak üç gruba ayrıldığını anlattı. Sağlıklı denilen insanların dışarıdan öyle görünen, iç dünyasında da huzurlu olduklarını belirten Kayaoğlu, nevrotik grubun ise dışarıdan bakıldığında normal göründüğünü ancak iç dünyasında bir türlü mutlu olmadığını belirtti. Psikotiklerin ise daha çok sıkıntılı şizofreniyi de içine alan gruplar olduğunu ifade eden Kayaoğlu, bir anneyi sahneye alarak hayal oyununu gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

“AYAKTA KALMAYI ÖĞRENDİM”

Dört erkek çocuk annesi olduğunu anlatan Ayşe Şakire Aydın da huzurlu ve mutlu bir hayat yaşarken 7 yaşındaki oğlunun kas hastası olduğunu öğrendiğinde büyük üzüntüye kapıldığını anlattı. Aydın, “Evli ve mutlu olan ben birden paramparça oldum. Ne yapacağımı şaşırdım. Ancak, insanın inançlı olması sıkıntıları aşmasına yardımcı oluyor.” dedi. Üniversitede Davranış Bilimleri ve Psikoloji eğimi aldığını da kaydeden Aydın, “Ayakta durmayı öğrendim. Bana Allah (c.c) tarafından vazife verildiğine inandım.” diye konuştu. Aydın, engelli bireyler ile ailelerinin yorulmayacağı sıkıntı yaşamayacağı bir yaşam şeklinin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE BANA KAPILARINI AÇTI”

Sanatçı Souadad Kandemir de Irak ve Türk vatandaşı olduğunu belirterek, ülkesinde savaşta kuzeninin öldürüldüğünü, abisinin kaçırıldığını söyledi. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Geleneksel Türk Sanatları’nda doktora yaptığını anlatan Kandemir, Iraklı bir diplomatın kızı olduğunu söyledi. Kandemir, “2004 yılında abim kaçırıldı. Üzüldüm ve ailem huzursuz oldu. Ben tüm engelleri kırdım. Akademik hayatımda Türkiye bana kapılarını açtı. Dünya çapında eserler ortaya koyan ve savaşa hayır diyen sanatçı oldum. Hepimiz anne, hemşire, doktor ve baba olarak sanatçıyız. Yeni Türkiye ile engel tanımayalım.” dedi. Programın sonunda panelistlere teşekkür eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kadınlara yönelik olarak hizmete sundukları sosyal ve kültürel projelerin büyük ilgi gördüğünü ifade etti.