Gündem Kaderine değil kendine bak

Kaderine değil kendine bak

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Araştırma, sağlıklı yaşam tarzının, hastalıklarla dolu genetik mirası yüzde 60 oranında dengeleyerek ömrü beş yıl uzatabileceğini gösteriyor.

Kaderine değil kendine bak

Bazı insanların genetik olarak daha kısa ömürlü olduğu biliniyor. Ancak uluslararası bir ekip tarafından, İngiltere’de Biobank’taki 353.742 kişinin kayıtları üzerinde yapılan inceleme, “kader”imizi değiştirebileceğimizi ortaya koydu.

Haberin Devamı

Ektiğimizi biçiyoruz

“BMJ Evidence-Based Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı bir yaşam tarzıyla kötü genetik mirasımızı yüzde 60 oranında dengeleyerek ömrümüzü ortalama beş yıl uzatabiliriz. Genetiğimiz sadece 40 yaşına kadar yaşamamıza izin verdiği halde sağlıklı hayat tarzıyla 46’yı, daha da güçlenirsek 50’yi bulabiliriz.

Bu konuda ilk kez yapılan bilimsel çalışma büyük önem taşıyor. Öyle ki araştırmacılar, “Bu çalışma, genetik faktörlerin yaşam süresinin kısalması üzerindeki etkisini hafifletmede, sağlık bir yaşam tarzının çok önemli rolünü ortaya koyuyor. Sağlıklı yaşam tarzlarını oluşturmaya yönelik halk sağlığı politikaları, olumsuz genetik faktörlerin insan ömrünü kısaltmadaki etkisini azaltacaktır” dedi. Öte yandan Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’yle Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, sağlıksız yaşayanların genetik mirası ne olursa olsun yüzde 78 erken ölüm riski olduğunu buldu.

Haberin Devamı

Ömrü uzatmanın altın anahtarları

Uzmanlar, sağlıklı bir hayat yaşayarak ömrümüzü uzatabilmek için en ideal yaşam formülünün şöyle olduğunu açıkladı: “Hiç sigara içmemek, düzenli fiziksel aktivitede bulunmak (yürüyüş, egzersiz, yüzmek, koşmak vs.), her gün 7 - 8 saatlik yeterli uyku almak ve tabii ki sağlıklı beslenmek.” Uzmanlar bu temel formülün yanı sıra alkolün sınırlanması, stres düzeyinin düşürülmesi gerektiğini de belirtti.