GündemKabızlığın tedavisi için neler yapılabilir?

Kabızlığın tedavisi için neler yapılabilir?

02.05.2018 - 18:29 | Son Güncellenme:

Kabızlık sıklıkla hepimizin başına gelebilecek olan bir rahatsızlıktır. Günlük yaşamda sıkıntı veren bu durumdan evde yapabileceğiniz ve beslenme alışkanlıklarınıza ufak şeyler ekleyerek uygulayabileceğiniz yöntemler ile kurtulabilirsiniz.

Kabızlığın tedavisi için neler yapılabilir

Kabızlık nedir, neden olur?

Haberin Devamı

Kabızlık bağırsakların çalışmasında oluşan bir çeşit aksama durumudur. Peristaltik hareketlerin yavaşlamasıdır; yani bağırsakların refleks olarak yaptığı itme hareketinde oluşan sıkıntılar olabilir. Ya da bağırsak iç duvarında yeterince mukoza olmamasından da kaynaklanabilir. Strese bağlı da kabızlık oluşması mümkündür.

Kabızlık için evde yapabileceğiniz bazı yöntemler

Öncelikle su içme alışkanlığı edinmelisiniz; günde en az 1.5-2 litre su içmek bağırsaklarınızdaki sıvı miktarını arttıracak ve kabızlığınıza iyi gelecektir.

Aç karnına meyve tüketin. Yemeğin üstüne yediğiniz meyve zaten vücudunuza bir yarar sağlamaz çünkü midede beklerken mayalanır ve içeriğini yitirir. Aç karnınıza doğal ve kabuklu meyve yemeniz bağırsaklarınızın çeperini temizleyip orada yeni hücreler oluşmasını sağlar, bu da kabızlığı önler.

Haberin Devamı

Egzersiz yapın. Evde yapabileceğiniz ufak egzersizler belirleyin. Ya da günlük hafif tempolu yürüyüşlerle metabolizmanızı hızlandırıp kabızlığınıza çare bulabilirsiniz.

Alaturka tuvalet tercih edin. Oturuş biçimi olarak bağırsaklardaki boşaltım en rahat alaturka tuvalette gerçekleşir. Kabız olmaya sebeplerden biri de klozet kullanımı olabilir.

Probiyotik içeren içecekler tüketin. Probiyotik doğal olarak kefir içeceğinde bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dışarıda hazır olarak almak yerine mayasını alıp evde kolayca yapabilirsiniz. Bu da bağırsak hareketlerini arttırır.

Bağırsak çalıştıracak kürler

  • Portakal kürü: Taze portakalın yapraklarını alıp bir bardak suya ekleyerek 10-15 dakika kaynatalım. Aç karnına kahvaltıdan bir saat önce içelim. Yaklaşık bir hafta tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Kuru kayısı ve erik kürü: Kuru kayısı ve eriği akşamdan suyun içine bırakalım. Sabah yine aç karnına suyunu içip meyveleri yiyelim. Bu da bağırsak aktivasyonunu arttıracaktır. Kuru incir de aynı etkiyi sağlamaktadır.
  • Yoğurt suyu: Yemeklerden önce yoğurdun üstünde kalan suyu tüketmenin bağırsaklara iyi geldiği ve kabızlığı önleyici olduğu söylenebilir.
  • Keten tohumu: Hem kilo vermek için kullanılan bu tohum yoğurt ve salatalara katılıp tüketilirse bağırsakları rahatlatır.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağlı yemekler de sert dışkının bağırsak iç yüzeyine zarar vermesini engellediği ve dışarı atılmasını kolaylaştırdığı için tavsiye edilir.

Son olarak da eğer kabızlık probleminiz varsa bitkisel yöntemlere başvurulsa bile doktora gidilmesi gerekir. Kabızlık başka hastalıkların belirtisi de olabilir.