02.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
- GÖKHAN KARAKAŞ - ESRA ALUS - MERT İNAN - DAMLA GÜLER - SERAY YALÇIN İstanbul Fotoğraf: ERCAN ARSLAN - OĞUZ YETER - DAĞHAN KOZANOĞLU - DHA - AA - AFP
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin birçok şehrinde bayram havasında kutlanırken, Taksim Meydanı’na çıkışın yasaklandığı İstanbul’da ise olağanüstü koşullar hakimdi. İstanbul’da günler öncesinden polis barikatlarının yığıldığı Taksim Meydanı ve meydana çıkan tüm yollar polis ablukasına alındı. İstanbullular evlerine hapsolurken meydana çıkmak isteyenler İç Güvenlik Yasası kapsamında gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, 203 kişinin gözaltına alındığını, olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını açıkladı. İstanbul Barosu ise 250 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Polisin en sert müdahalesi Barbaros Bulvarı’ndan Taksim’e yürümek isteyenlere oldu.
MEYDANDA SÜRPRİZ EYLEM
- İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs’ta kutlamalara yasakladığı Taksim Meydanı’nda sabah saatlerinde yoğun bir polis ablukası vardı. Sadece polisler, sarı basın kartı sahibi gazeteciler ve turistlerin bulunduğu meydanda, civardaki otellerde kalan turistler bavulları ile polis barikatlarını aşmaya çalıştı.
- Hak-İş, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan ilk sendika oldu. Taksim’deki Kazancı Yokuşu’na gelen grup adına konuşan Hizmet-İş 6 No’lu Şube Kadın Komite Başkanı Tülin Şahin, “Çalışırken ölmek, sakat kalmak istemiyoruz. İş kazalarının ve güvencesiz çalışmanın sona ermesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını istiyoruz” dedi.
- Öğle saatlerinde Komünist Parti flamaları taşıyan bir grup Kazancı Yokuşu’nun yakınında bulunan Cengaver Han’dan aniden çıkarak, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na doğru koşmaya başladı. Grup sloganlar atarak anıta geldi. Çevik kuvvet ekipleri gruba hızla müdahale etti. Ekiplerin müdahalesiyle grubun bir bölümü Kazancı Yokuşu’na doğru kaçarken, bazı kişiler de gözaltına alındı. Geceyi de Cengaver Han’da geçirdikleri tahmin edilen grup, hanın üst katlarından da “Eşitlik ve Özgürlük için Komünist Parti” yazılı pankart açtı.
- İstiklal Caddesi’ni boş bulan esnaf da top oynadı. Vatandaşların girişine izin verilmeyen Taksim Meydanı ise Suriyeli çocuklara kaldı.
- İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, öğle saatlerinde Taksim Meydanı’na gelerek denetimde bulundu.
- Gün boyu polis helikopterleri Taksim ve civarında güvenlik amaçlı uçuş yaptı.
KOLBASTIYLA DİRENDİLER
- Şişli, son 3 senenin en sakin 1 Mayıs’ını yaşadı. Taksim’e çıkan tüm sokak ve caddeler ablukaya alınırken, toplanma noktası olarak Şişli’yi seçenler sadece 80 kişilik Nakliyat-İş Sendikası’na bağlı işçiler oldu. DİSK binası önünden Halaskargazi Caddesi’ne çıkan gruptaki yetkililer Taksim Meydanı’na yürümek için polisle görüşmelere başladı. Polis gruba izin veremeyeceğini söyledi. Polis gaz maskeleri takarak müdahaleye hazırlandığı sırada gruptakilerin bir kısmı birden “Ankara’nın Bağları” şarkısı eşliğinde kolbastı oynamaya başladı. Grubun diğer üyeleri ise bir süre oturma eylemi yaptı. Polis bunun üzerine gaz maskelerini çıkararak müdahaleden vazgeçti. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş üyeleri daha sonra bir basın açıklaması yaparak dağıldı.
- Şişli bölgesindeki çatışmalar ise özellikle Okmeydanı, Feriköy ve Kurtuluş’un ara sokaklarında yoğunlaştı. Polis Kurtuluş’taki müdahale sırasında yolda bir silah buldu. Eylemcilerin yola düşürdüğü tahmin edilen silahı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler inceledi. Silah, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderildi. Okmeydanı’ndaki olaylar sırasında ise parça tesirli bomba ele geçirildi.
- Şişli Camii duvarına “İşçi Bayramınızı Kutlar, Allah rızası için tarihi camii duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz” pankartı asıldı.
- İşyerlerine gitmek isteyenlere izin verilmezken, zaman zaman bu kişilerle polis arasında tartışma yaşandı.
030 numaraya tekmeye tepki
İstanbul’da 1 Mayıs’a damgasını vuran ise “030” küpe numaralı sokak köpeği oldu. Polis, Taksim Meydanı’na çıkan TKP’lilere müdahalesi sırasında bir kişiyi yere yatırdı. Bu sırada “030”, polis tarafından gözaltı amacıyla yere yatırılan kişinin yanına geldi. Polis “030”u ayağıyla olay yerinden uzaklaştırdı. “030” bir süre sonra da bir polis arabasını ‘kovalarken’ kameralara yakalandı. Sosyal medyaya düşen görüntülerinin ardından maskot haline gelen “030”a vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Gezi Parkı eylemleri sırasında göstericilerin gözlerini temizlediği köpekle “030”un benzerliği dikkat çekti.
İstanbul Valiliği: 203 gözaltı 24 yaralı
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibariyle; 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet molotof kokteyli,5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama gerekçesiyle yasadışı eylemleri belirlenen 203 kişi gözaltına alınmıştır. Yaşanan olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 gösterici yaralanmıştır.”
Beşiktaş’ta yapılan müdahale sonrası gözaltına alınanlar Başbakanlık Ofisi’nin yanında hazır bekletilen polis otobüslerine bindirildi. İki otobüse bindirilen gözaltındaki kişiler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne muayene götürüleceği sırada bir grup avukat, araçların gidişini engelledi. Gözaltına alınanların isimlerini öğrenmek isteyen avukatlar ile polis arasında uzun süre tartışma yaşandı. Avukatlar polis tarafından itilerek araçların önü açıldı.
Valilik’ten izinli alanlara ilgi gösterilmedi
ŞİŞHANE: Antikapitalist Müslümanlar, Fatih Camii’nde iş kazalarında hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
KADIKÖY: Valiliği onay verdiği Kadıköy Salı Pazarı’ndaki kutlamalara yaklaşık 50 kişi katıldı. Sivil Memurlar Sendikası üyesi grup, Kadıköy Hasanpaşa’da toplanıp slogan atarak yürüyüşe geçti.
BAKIRKÖY: Valiliğin kutlamalara izin verdiği bir başka alan olan Bakırköy Özgürlük Meydanı’ndaki kutlamaya ise Vatan Partisi’nin çağrısıyla Türk-İş, Taşeron İşçiler Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Liseliler Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği katıldı. Mitingde, Timur Selçuk bir konser verdi.
Turuncu tabanca: ‘Boncuklu’
Göstericilere müdahale eden polislerin elindeki turuncu renkli tabancalar merak uyandırdı. Paintball silahı olarak da bilinen FN silahı, biber tozu kapsülü fırlatıyor. Yaralanmaya veya ölüme sebebiyet vermeyen kapsüller nedeniyle polisler arasında bu silaha “boncuklu” da deniyor.
Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Bingöl, Gaziantep, Muş ve Kars’tan takviye olarak getirilen polisler de alanda görev yaptı. Polislerin bindiği İETT araçlarına geldikleri şehrin adı yazıldı.
Polis geçit vermedi
İstanbul’da en sert müdahale sendika ve partilerin toplandığı Barbaros Meydanı’nda yaşandı. Milletvekilleri ve sendika temsilcileri Taksim’e çıkmak isteyince polisler tazyikli su ve biber gazıyla grupları dağıttı
Bu sene toplanmanın merkezi haline gelen Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda ise İstanbul Valiliği ile Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen sendikalar, odalar ve partiler arasındaki görüşmelerde uzlaşmaya varılamayınca, polis müdahalede bulundu. Barbaros Bulvarı’ndaki kalabalık müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı, müdahale ara sokaklarda da devam etti.
SERT MÜDAHALE
- Beşiktaş Barbaros Bulvarı bu sene İstanbul’da Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupların toplanma noktası oldu. Önceki senelerde binasında toplanarak Şişli’den hareket eden DİSK üyeleri bu sene binalarındaki tadilat nedeniyle toplanma alanı olarak Barbaros Bulvarı’nı seçti.
- DİSK, KESK, Genel İş, Birleşik Metal İş, TTB, TMMOB ile CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri işçilerle birlikte Taksim Meydanı’na çıkmak için Beşiktaş’ta kortej oluşturdu. Polis ise grubun karşı tarafında barikat kurdu. Bir süre burada bekleyişini sürdüren grup zaman zaman halay çekti. Kortejde yer alan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen aralıklarla polislerin yanına giderek, TEM Şube Müdürü Mustafa Çalışkan’la görüştü ve yolun açılmasını istedi. Görüşmeler sonucunda polis, “300 kişi Taksim’e çıksın, geri kalanlar burada miting yapsın” dedi. Fakat kortejdekiler toplu olarak Taksim’e çıkmayı istediklerini belirterek bu teklifi kabul etmedi. Görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından polis gruba TOMA, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık küçük gruplar halinde ara sokaklara dağıldı.
- HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sabahat Tuncel gazdan yoğun şekilde etkilendi.
- Arbede sırasında grubun taşıdığı, üzerinde kırmızı ve beyaz güllerle “1 Mayıs” yazılı çelenk de parçalandı. Parçalanan çelengi yoldan
atmak isteyen bir polis ayağıyla çelengi ezdi.
- Polisin, CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı binası önünde bekleyen bir gruba yönelik “Beşiktaş’a zarar veren grup, açıklamanızı yapın dağılın” şeklindeki anonsu, CHP’li milletvekillerini sinirlendirdi. Anons üzerine CHP İlçe Başkanlığı binasından çıkarak anonsun yapıldığı yere doğru yönelen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, öfkeli bir şekilde bağırarak, “Bana gelin! Sizin halkınız bunlar vicdansızlar, taciz ediyorsunuz” diye tepki gösterdi. Polisin bulunduğu noktaya doğru ilerleyen Erdoğdu’nun cama vurması sonucu kanayan eli dikkat çekti. Erdoğdu’nun tepkisine rağmen, polis ilçe binasının girişinde bulunan grubun olduğu yere doğru biber gazı ve gaz kapsülü sıkarak müdahale etti.
- Bir genç ise olaylar sırasında bir otopark görevlisi tarafından bıçaklanarak yaralandı.