16.08.2008 - 22:11 | Son Güncellenme:
Mustafa BAĞDİKEN/Ergün AYAZ Nilgün SELVİBAYIR/GÖLCÜK(Kocaeli)
(DHA)
GEÇTİĞİMİZ yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 9'ncu yıldönümünde, başta depremin merkez üssü Gölcük ilçesi olmak üzere depremden etkilenen tüm il ve diğer yerleşim birimlerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Gölcük'te, yurdun hemen hemen tüm illerinden gelen İnşaat Mühendisleri Odaları'nın yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, deprem riskine dikat çekilerek ‘uyarıcı nitelikte’ pankartlar taşındı. Yapılan konuşmalarda da Türkiye'nin kaderine razı yeni bir depremi beklediği belirtilirek, siyasi iktidarın ise depremin Türkiye'nin önemli ve yıkıcı sorunu olmasına karşın bu gerçeği yok saydığı öne sürüldü.
Gölcük'te, bugün saat 19.00'da ilçe merkezindeki Anıtpark'ta toplanan ve aralarında Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birligi (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serder Harp, Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Tarık Şengül’ün de bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 kişi, depremde büyük bir kara parçası üzerindeki ev, gazino, spor tesisi ve yollarla birlikte denize göçen Kavaklı Mahallesi'ne yürüdü.
Yürüyüşte, ‘Tedbir alalım, umutlarımızı felakete dönüştürmeyelim’, ‘Deprem önlemleri için bütçeden para ayrılmalıdır’, ‘Uyuyoruz, uyuyorsunuz, uyutuyorlar’, ‘Yapı denetim yasası değiştirilmeli, tüm ülke genelinde uygulanmalıdır’, ‘Depremi unutmayacağız’ , ‘Yıkılan binalar kader değildir’, ‘Deprem uyumaz, devlet de uyumasın’, ‘Yetkililere soruyoruz, kimse var mı orada?’, ‘Depreme karşı önlem almamak cinayettir’ şeklindeki pankartları taşındı.
Yürüyüşün ardından TMMOB adına yapılan açıklamada, ‘Türkiye kaderine razı yeni bir depremi bekliyor’ denilerek yapılan açıklamalar şu başlıklar altında toplandı:
-1999 depremlerinden bu yana geçen zaman diliminde önlemlerle ilgili köklü, kalıcı değişiklilkler gerçekleştirilmemiş, güçlendirme çalışmaları yetersiz kalmış, ihtiyaç duyulan mevcuat düzenlemeleri yapılmamıştır.
-Deprem, ülkemizin önemli ve yakıcı sorunudur. Ancak bu gerçeklik, siyasi iktidar tarafından yok sayılmaktadır.
-Hükümet programında ve 9'ncu kalkınma planında deprem ve deprem önlemlerinin olmamasını anlamak ve kabullenmek mümkün değildir.
-Yapı denetim, imar, belediyeler, afet, doğal afet sigortası, mühendislik, mimarlık yasaları acilen değişmelidir.
-İnşaat mühendisleri Odası siyasi iktidarı göreve çağırıyor. İMO iktidara sesleniyor. ‘Verdiğiniz sözleri tutun, yoksa yaşanacak acıların vebali üzerinizde olacaktır’
Kavaklı Mahallesi'nde, depremin ardından kurulan ve çoğunluğu gönüllülerden oluşan, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok doğal afetlerde görev alan Gesotim adlı arama kurtarma timine yeni katılanlara plaketleri verildi.
Kavaklı'da, daha önce denize çöken ve yeniden doldurulan alan üzerine yaptırılan marina üzerinde gerçekleştirilen törende, Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya'nın yanı sıra, deprem döneminin ünlü isimleri Devlet eski bakanı Hasan Gemici, Bayındırlık eski bakanı Koray Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanı Yaşar Okuyan da hazır bulundu. Saat 20.30'da ise Kavaklı Mahallesi’ndeki anma etkinliklerine katılanlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, geçtiğimiz yıl Marina’da yaptırılan ve açılışı gerçekleştirilen Deprem Şehitleri Anıtı'na çelenk koydu.
Anma etkinlikleri kapsamında, daha sonra yine Kavaklı sahilinde İTÜ Jefizik Mühendisliği Bülüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gülay Altay ile bazı bilimadamları ile yerel yöneticilerinin, eski bakanların katılımıyla panel gerçekleştirildi.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.